Primorska v vlogi Borca

Na zaključnem turnirju druge jadranske lige je Krka pobrala smetano, Sixtu Primorski pa drugo mesto ni prineslo nič otipljivega.

Košarkarji Krke so se veselili pokala in uvrstitve v prvo skupino 
lige ABA Foto: ABA/Ivica Veselinov
Košarkarji Krke so se veselili pokala in uvrstitve v prvo skupino lige ABA Foto: ABA/Ivica Veselinov

ČAČAK > Zadnji vlak za jadransko ligo je odpeljal iz Čačka, če nekoliko priredimo uspešnico Riblje Čorbe, čigar vodja in pevec Bora Đorđević je rojen - kje drugje - kot v Čačku. Na njem žal ni bilo košarkarjev Sixta Primorske, ki so bili po mestu opazni tudi v avtobusu v klubskih barvah, ki jih je v nedeljo zvečer prišel iskat na beograjsko letališče in odpeljal v Čačak, v sredo po tekmi pa domov. Tudi zmagovalci prve sezone jadranske druge lige so načrtovali takojšnjo vrnitev domov. Ker pa jim je vodstvo tekmovanja “častilo” še eno nočitev, so veliko zmago lahko bučno proslavili. “V zadnjem času smo dvignili formo in igro, kar nam je začelo prinašati tudi rezultate. Velika zmaga nad Borcem nam je prinesla še dodatno samozavest. Marsikdo ni verjel v nas,” je govoril trener Krke Simon Petrov, ki nam je tudi povedal, od kod taka psihološka trdnost njegove ekipe. “Učili smo se iz lastnih napak. Imamo veliko mladih igralcev, ki so skozi sezono pridobivali znanje in samozavest. Večkrat sem jim povedal, naj se osredotočijo izključno na igrišče, sploh pred tekmo z Borcem. Opozoril sem jih na provokacije iz občinstva in zabičal, naj se sploh ne ubadajo s sodniškimi odločitvami.”

Oba finalista se sicer podrobno poznata in v takšnih razmerah odločajo malenkosti. “Jasno je, da ne more biti nobenih skrivnosti. Izpolnili smo cilj - ustaviti najboljše strelce Primorske, igrati čvrsto obrambo in biti uspešni v skokih. Žiga Dimec prevladuje pod košem, kar smo skušali izkoristiti in spraviti v težave Marijana Čakaruna z osebnimi napakami,” je dejal Petrov, ki je omenil tudi oba najboljša posameznika v moštvu. Paola Marinellija je označil kot igralca za velike tekme, Marko Jošilo, ki je bil razglašen za igralca finala, pa ekipi prinaša mirnost.

5 košarkarjev in trenerjev Primorske je nekoč igralo za Krko (Joksimović, Zupan, Rebec, Mulalić in trener Golemac)

Primorska je v finalu prevzela vlogo Borca. Bila je favorit, toda pritisk je bil prevelik. Podobno sliko prvega polfinala turnirja kaže tudi statistika - predvsem prevlado Krke v skoku (37:32) in slab izkoristek sicer močnega orožja tigrov, meta za tri točke (30:10). Domače občinstvo je v finalu posvojilo Primorsko in ko je bil pred koncem polčasa izključen trener Jurica Golemac (povod je bila sicer napačno dosojena žoga) je bila sodniška trojka deležna marsikaterih vzklikov. Tudi gostitelji so opazili veliko nervozo v vrstah koprske ekipe, a Golemac o tem ni bil zgovoren. “Brezpredmetno se je pogovarjati o tem. Kar je bilo, je bilo. Daleč od tega, da je o razpletu tekme odločal prvi polčas. Krka je izkoriščala kriterij, je višja in močnejša ekipa. Nismo bili na ravni, na kakršni bi morali biti. Borili smo se za dve lovoriki, eno smo osvojili. Do zdaj je sezona vrhunska, moramo pa biti pošteni, Krka si je zmago zaslužila,” je potem, ki se je glava že umirila, povedal Golemac.


Komentar novinarja

Rok Maver

Podlegli so ambicijam

Za slovensko klubsko košarko je bil finale druge divizije lige ABA po letih stagnacije le neko znamenje svetlejše prihodnosti. Čeravno smo v Čačku pogrešali slovenske sodnike, saj sta na treh tekmah sodila kar dva Srba. A o tem je odločal šef sodnikov lige, Slovenec Iztok Rems. Če damo na stran, da je Zlatorog sočasno slavil v sicer zasebni ligi Alpe Adria, je to, da je Slovenija že pred finalom turnirja v Čačku nepričakovano dobila drugega jadranskega ligaša med elito, velika stvar, saj na mednarodnem ...

Preberi več

Najbolj brano