Vajgl v zaporu obiskal Puigdemonta

Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/Desus), vodja platforme dialog EU - Katalonija, je danes obiskal bivšega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta, ki je v zaporu v nemškem Neumünsterju. Vajgl se je ob tem na pogovorih sestal tudi s podpredsednikom katalonskega parlamenta Josepom Costo in nekaterimi tesnimi Puigdemontovimi sodelavci.

Bivši katalonski predsednik Carles Puigdemont Foto: STA
Bivši katalonski predsednik Carles Puigdemont Foto: STA

BERLIN, LJUBLJANA > Kot so sporočili iz Vajglove pisarne v Sloveniji, je bilo osnovno sporočilo Puigdemonta, da je "problem odnosov med Katalonijo in osrednjimi španskimi oblastmi političen in ga je treba tudi rešiti s političnimi sredstvi". V Španiji je ločitev različnih vej oblasti zelo netransparentna, vlada pa se skriva za radikalnimi stališči pravosodnih in represivnih organov, je dejal.

Puigdemont je znova izrazil prepričanje, da je treba sesti za mizo in nanjo položiti vse argumente, zahteve in pričakovanja - šele potem se lahko išče rešitve.

Puigdemont, ki po aretaciji na podlagi evropskega zapornega naloga, ki ga je izdala Španija, čaka v nemškem zaporu na odločitev višjega deželnega sodišča glede njegove morebitne izročitve Španiji, ne pričakuje izročitve Madridu.

To bi po njegovi oceni bilo v nasprotju z načelom pravne države ter spoštovanjem splošnih človekovih in demokratičnih pravic. Meni tudi, da bi njegova izročitev Španiji pomenila nevarnost hude destabilizacije razmer v Kataloniji.

Pričakuje, da bo Evropska unija spoznala, da problem Katalonije ni lokalen problem, pač pa lahko njegovo "reševanje" na avtoritaren način postane sprejemljiva praksa tudi za druge članice EU. To pa bi bil konec unije, kakor smo si jo predstavljali in kot je bila zasnovana, je dejal v pogovoru z Vajglom.

Posebej se je še "zahvalil slovenski politiki in predvsem slovenski javnosti za pozornost, ki jo v Sloveniji posvečamo Kataloniji in pravici narodov do samoodločbe", so sporočili iz pisarne evropskega poslanca iz Slovenije.

Vajgl se je srečal tudi podpredsednikom katalonskega parlamenta Josepom Costo, ki ga je seznanil s potekom dogovarjanje koalicije o naslednjih korakih v Kataloniji.

Vajgl meni, da so okoliščine za to dogovarjanje izredno težavne, "saj so vsi politiki v Barceloni izpostavljeni hudim pritiskom in grožnjam s povsem neprimerno visokimi zapornimi kaznimi - zaradi različnih stališč in pogledov o prihodnjih odnosih med Barcelono in Madridom".

"Dejstvo, da se krog in število politikov in voditeljev civilno-družbenih organizacij v španskih zaporih zvišuje, bi moralo biti zadnje opozorilo evropskim politikom, da se morajo odzvati. To velja tudi za politiko v Sloveniji, kjer je solidarnost javnosti s Katalonci največja, kar v Kataloniji izredno cenijo," je še dejal evropski poslanec Vajgl.


Najbolj brano