Rimska cesta med Oglejem, Trstom in Reko?

Na italijanskem delu Krasa, na območju med Kokoško in vasjo Jezero (San Lorenzo), so italijanski raziskovalci odkrili ostanke stare rimske ceste. Po vsej verjetnosti gre za cesto, ki je Oglej in Trst povezovala z Reko. “Cesta se gotovo nadaljuje tudi po našem ozemlju, zato bo njihovo odkritje pomagalo pri morebitnih raziskavah na naši strani,” pravi Maša Sakara Sučević iz Pokrajinskega muzeja Koper.



V Pokrajinskem muzeju  Koper so leta 2013 pripravili muzejsko 
vitrino Po rimski poti na Sermin.

 Foto: Rok Petrič
V Pokrajinskem muzeju Koper so leta 2013 pripravili muzejsko vitrino Po rimski poti na Sermin.  Foto: Rok Petrič

JEZERO > Skupina, ki jo sestavljajo raziskovalci tržaškega centra za teoretično fiziko in univerzo iz Trsta, je starorimsko cesto odkrila v okviru projekta, v katerem zgodovinsko krajino preučujejo z novimi metodami. Tako so pod površjem območja med Kokoško in vasjo Jezero odkrili skrito strukturo, je poročal tržaški dnevnik Il Piccolo.

Z novimi metodami do pomembnega odkritja

Z dodatnimi geomorfološkimi raziskavami so zaznali brazde, široke približno deset centimetrov, dolge pa več sto metrov. Nakazovale so, da gre za del starodavne povezave oziroma ceste, ki je bila glede na precejšnjo širino, dokaj pomembna. Dokončno potrditev te domneve pa je prineslo odkritje na desetine žebljičkov iz obutve, imenovane caligae (lat.), pravi koordinator projekta Federico Bernardini. Gre za vojaške čevlje, podobne sandalom, ki so jih nosili rimski vojščaki, pa tudi običajni ljudje.

Žebljički z vojaških čevljev ali cokel?

“To, da so italijanski raziskovalci cesto identificirali, je dobra novica. Olajšalo bo morebitno nadaljnje delo na naši strani,” pravi dr. Maša Sakara Sučević, muzejska svetovalka iz Pokrajinskega muzeja Koper. Sicer pa so raziskovalci železne žebljičke z obutve odkrili tudi na našem ozemlju. “Žebljički so dober pokazatelj. Pri nas je bila, na primer, na območju Srmina leta 2010 izkopana lokalna cesta, na njej so raziskovalci odkrili nekaj več kot 800 žebljičkov, ki jih hranimo v depojih našega muzeja,” je še povedala.

Seveda ne gre za isto cesto, povezuje pa ju metoda. Žebljički lahko povedo veliko; to, kako je ukrivljen trn žebljička, in oblika glavice ter velikost pomagajo razkriti vrsto obuvala. Če je bil ukrivljen, je bil zabit v usnjenem podplatu, lahko tudi v vojaškem škornju. Raven trn in manjša velikost žebljička pa nakazujeta, da je bil žebljiček zabit v les, torej v podplat cokle, ki pa je bilo večinsko obuvalo običajnih ljudi, ne vojščakov.

Ceste za rimske vojščake

Rimska cesta, ki so jo odkrili italijanski raziskovalci, je bila povezava z vojaškimi tabori na območju Trsta, tudi v Gročani. Po vsej verjetnosti je Oglej in Trst povezovala z mestom Tarsatica, današnjo Reko. Sicer pa je bilo omenjeno območje izjemno pomembno s strateškega vidika. Ceste so omogočale hitre premike vojske, večino so zgradili prav za vojaške potrebe.


Najbolj brano