Krka bolj deroča od Morave in tigrov

Novomeška Krka se po dveh sezonah vrača v elitno košarkarsko ligo ABA. Na prvem (in zaenkrat zadnjem) zaključnem turnirju lige ABA 2 je pokazala daleč najboljšo igro in najbolj mirne živce, ki jih v taboru Primorske žal ni bilo. Koprski klub je nedvomno zamudil veliko priložnost.

Sixt Primorska Foto: Zdravko Primožič/FPA
Sixt Primorska Foto: Zdravko Primožič/FPA

ČAČAK > Pretiranega vzdušja v slovenskem finalu druge divizije lige ABA sredi Čačka pričakovano ni bilo. Za primerjavo: dvorana je bila pol ure pred prvim pofinalom, ko je igralo domače moštvo, že nabito polna, danes pa zapolnjena do tretjine. Krvnike Borca, novomeško Krko, je ob prihodu na igrišče sprejela z žvižgi, košarkarje Sixt Primorske pa z aplavzom, kar je dalo slutiti, na čigavi strani bo v finalu domače občinstvo, ki je večkrat skandiralo svojemu Borcu. Ob približno trideseterici navijačev primorskega moštva je na prizorišče pripotovalo tudi nekaj najzvestejših navijačev Novomeščanov, ki so bili po koncu tekme zelo dobre volje.

Pred finalom je bilo vprašanje, kdo bo v tekmo vstopil z manjšim bremenom. Bo to Krka, ki je izločila gostitelje turnirja in na videz deluje brez konkretnih ciljev? Ali bo nekoliko bolj sveža Primorska, ki je z nekaj več kot pol moči ugnala Vršac? Kaj hitro je postalo očitno, da to ne bo primorski večer. Uvod v tekmo je prepričljivo pripadel Krki na pogon Žige Dimca ki je sredi prve četrtine povedla že za devet točk, Primorska pa je že v peti minuti izpolnila bonus osebnih napak. V igri jo je s koši držal pretežno center Marijan Čakarun. Potem pa so se primorski tigri le sprostili in se z desetih točk približali le na točko zaostanka, ko sta Gezim Morina in Shawn King prinesla nekaj več konkretnosti pod košema. Do konca četrtine je Alen Hodžić s svojo prvo trojko in edino izid znižal na dve točki zaostanka. Krka je imela v prvi četrtini 100-odstoten met za tri točke (5:5).

Krka : Sixt Primorska 87:73

Dvorana Borac, gledalcev 1500, sodniki: Obrknežević (Srbija), Komljenšić (Črna gora), Kralj (BiH); četrtine – 30:29, 16:16, 21:9, 19:19 .Krka: Šiška 2, Marineelli 16, Osolnik 7, Bratož 18, Cinac 11, Dimec 11, Đapa 4, Jošilo 16, Kovačevič 2. Trener: Simon Petrov. Sixt Primorska: Rebec 10, Ferme 14, Čakarun 10, Joksimović 3, Mulalić 5, Zupan 5, Hodžić 5, Vujasinović 7, King 11, Morina 3. Trener: Jurica Golemac.

Po napadalni prvi četrtini se je pozneje s čvrstejšima obrambama strelski ritem obeh ekip izrazito upočasnil. Primorska je obupno iskala strelca, saj je v slabih šestih minutah druge četrtine dosegla pičle štiri točke; žoga je sicer krožila kot vroče blago, a pravega junaka, ki bi zaključil napad, ni bilo. Krka je - tako kot v polfinalu - ohranila že prav nenavadno mirnost, medtem ko je bilo na drugi strani čutiti precejšnjo napetost. Ta je eksplodirala v 18. minuti pri izidu 43:39. Čakarun je dobil tehnično napako zaradi ugovora, komu naj pripade žoga, nato je na klopi kar odneslo že ves čas precej nervoznega trenerja Jurico Golemca. Po dveh zaporednih tehničnih napakah je bil izključen ter nato po pregovarjanju in ob besnih pogledih proti VIP tribuni odšel z igrišča. Zatem je sicer Krka kazala znake popuščanja in kar prav jim je prišel odhod na veliki odmor, ko so se duhovi vendarle lahko umirili.

Drugi polčas se je spet začel v visokem ritmu. Dimec je pri Krki ohranjal 100-odstotni met, medtem ko je na drugi strani za priključek svoje prve in edine točke (trojko) na turnirju prispeval koprski kapetan Nebojša Joksimović, ki je sicer pretežno opravljal obrambne naloge. V 26. minuti je za nekaj več samozavesti zabil King, vendar je na drugi strani Krka spet zadela in ohranjala razliko sedmih točk.

Primorska je bila danes v vlogi Borca - nesproščena in nenatančna tudi iz odprtih metov ali polaganj. King je sicer na noge dvignil gledalce z blokado najboljšemu igralcu tekme Marku Jošilu, ki je mladost preživel v Čačku, vendar je žoga spet končala v njegovih rokah in v košu, ki je farmacevte popeljal na deset točk prednosti (64:54). Krka je ohranjala mirnost, Primorska ni zadela niti iz čistih priložnosti, razigrani Jošilo pa je v navezi s Paolom Marinellijem skrbel, da Primorska v obupnih poizkusih ni uspela priti do preobrata. Krka je bila preprosto samozavestna in prepričljiva ter je zasluženo slavila.


Najbolj brano