Glavna nagrada je liga prvakov

Torkov zadetek Cristiana Ronalda v ligi prvakov bo bržkone še lep čas ostal v spominu nogometnih zanesenjakov, ki bodo drevi z zanimanjem pospremili tudi prve četrtfinalne dvoboje v evropski ligi.

Jan Oblak se je v sezoni 2013/14 že prebil v finale evropske lige z 
Benfico. Kako bo letos z Atleticom?
Jan Oblak se je v sezoni 2013/14 že prebil v finale evropske lige z Benfico. Kako bo letos z Atleticom? 

Odmevnost v nogometnih okvirih drugorazrednega mednarodnega tekmovanja kar zbledi, če ga postavimo ob bok elitni ligi prvakov. Med osmerico klubov, ki so še ostali v igri za finalni obračun evropske lige 16. maja v Lyonu, jih ima večina precej višje cilje, kot je zgolj zmagovita lovorika. Neposredna vstopnica za ligo prvakov je še posebej mamljiva za Arsenal. Topničarji v angleškem prvenstvu namreč ne morejo več ujeti četrtega mesta, ki še vodi med elito. Evropska liga se v tem primeru ponuja kot idealna priložnost, da se Arsenal po enoletnem premoru vrne tja, kjer je nepretrgoma vztrajal dlje časa.

Leipzig Kevina Kampla ne bi imel nič proti, če bi po letošnjem ognjenem krstu tudi v prihodnji sezoni plesal med elito. V nemškem prvenstvu ga namreč čaka še ogorčen in predvsem negotov boj za uvrstitev med četverico, ki se bo razveselila uvrstitve v ligo prvakov. Za vsak primer je torej dobrodošlo imeti tudi rezervni scenarij, o katerem nemara razmišljajo tudi pri Leipzigovem “bratrancu”, Red Bullu iz Salzburga. Serijski avstrijski prvaki zadnjega desetletja vselej obstanejo pred vrati raja, lani poleti so se spotaknili ob Rijeki. Tudi od zadnjega nastopa Lazia v ligi prvakov je preteklo že debelo desetletje, od časov debelih krav rimskega kluba pa še več. Italija bo v prihodnji sezoni lige prvakov spet štela štiri predstavnike, a rimski klub čaka še ogorčen boj za uvrstitev med najboljšo četverico v serie A.

Evropska liga

Četrtfinale, danes - Atletico : Sporting, Lazio : Salzburg, Leipzig : Marseille, Arsenal : CSKA.

Podobna ugotovitev velja tudi za Marseille in moskovski CSKA. Tako Francija kot Rusija imata zagotovljeni po dve mesti v elitnem tekmovanju, tretji klub pa bo moral v kvalifikacije. Lizbonski Sporting pa ob na vrhu nedotakljivima Portu in Benfici skozi portugalsko prvenstvo ne more več ujeti vozovnice za ligo prvakov. Edini od osmerice četrtfinalistov evropske lige, ki si bo elitno tekmovanje gotovo priigral skozi domače prvenstvo, je Atletico Madrid, a motiv za končno zmago nemara ne bo nič manjši. Jan Oblak in soigralci so v Španiji z devetimi točkami zaostanka najbližji zasledovalci Barcelone, a se zdi, da imajo prav v evropski ligi edino stvarno priložnost, da sezono kronajo z lovoriko. Predlani so v ligi prvakov prišli do finala, lani pa do polfinala. Obakrat jih je ustavil madridski Real, ki je potem osvojil lovoriki. Tudi letos je na dobri poti. Potem ko je na prvi četrtfinalni tekmi Cristiano Ronaldo v Torinu z zadetkoma št. 118 in št. 119 v ligi prvakov zrežiral visoko zmago 3:0 proti Juventusu, lahko že pogleduje proti polfinalnemu žrebu, ki bo 13. aprila. Dobro kaže tudi Bayernu, ki je s ščepcem sreče prav tako dobil prvo tekmo v gosteh. Sevillo je ugnal z 2:1.


Najbolj brano