Angleški ognjemet in italijanska kuhinja

Drugi večer četrtfinalnih dvobojev nogometne lige prvakov prinaša angleški obračun v Liverpoolu, kjer gostuje Manchester City, Roma pa se bo v Barceloni poskušala ubraniti naletov Lionela Messija in soigralcev.

Jürgen Klopp (na fotografiji) se je s Pepom Guardiolo srečeval že 
v nemškem prvenstvu.  Foto: Anze Malovrh/STA
Jürgen Klopp (na fotografiji) se je s Pepom Guardiolo srečeval že v nemškem prvenstvu.  Foto: Anze Malovrh/STA

V mestu Beatlov v letošnji sezoni igrajo po taktih Jürgna Kloppa in predvsem sijajnega egiptovskega napadalca Mohameda Salaha. Ali bodo udarni ritmi gostiteljev preglasili ubrane melodije Pepa Guardiole, bo znano okrog 22.30. Res pa je, da bo drevi šele prvo četrtfinalno dejanje lige prvakov angleškega obračuna, drugo sledi v torek. Če bi sodili zgolj po številkah dosedanjega dela sezone, potem se v medsebojnih dvobojih Liverpoola in Manchester Cityja obeta pravi ognjemet.

Vodilna ekipa angleškega prvenstva ob točkovnem izkupičku na otoških zelenicah prepričljivo vodi tudi v rubriki doseženih zadetkov. Sergio Agüero, Gabriel Jesus, Ilkay Gündogan, David Silva, Leroy Sane, Raheem Sterling in druščina so skupaj zabili 88 golov. Liverpool jih je dosegel 75, torej 13 manj od Cityja, a prav toliko več od tretje najučinkovitejše ekipe v Premier League, Tottenhama. Nemara še bolj pomenljiv je naslednji podatek. V dveh prvenstvenih obračunih Manchester Cityja in Liverpoola je padlo kar 12 golov. Točke so v obeh primerih ostale doma.

Milanska predjed

Za predjed večernima poslasticama v ligi prvakov se nogometnim privržencem obeta milanski obračun Milana in Interja, ki sta še ne tako dolgo nazaj uprizarjala nogometne derbije v elitnem klubskem tekmovanju. Danes se bosta ob 18.30 pomerila v preloženi tekmi italijanskega prvenstva, kjer bolje kotira Inter. Samirja Handanovića in soigralce predvidoma čaka še napet boj za uvrstitev na mesta, ki vodijo v ligo prvakov. Za Milan pa drevi v vsakem primeru šteje le zmaga, sicer bodo vrata elitnega klubskega tekmovanja zanj zaprta tudi v prihodnji sezoni.

Prvi medsebojni dvoboj je prepričljivo pripadel Guardiolovim izbrancem, ki so zmagali s 5:0, na Anfieldu pa so se zmage veselili rdeči. Slavili so s 4:3 in tako Cityju prizadejali edini poraz na 31 tekmah, po katerih posamezniki obeh ekip kraljujejo na vrhu lestvice vseh najpomembnejših statističnih prvin. Salah se je poleg devetih asistenc podpisal že pod 29 golov Liverpoola v Premier League, med podajalci pa prevladujejo nogometaši Cityja. Kevin de Bruyne je prispeval 15 asistenc za zadetek, na vrhu pa mu družbo delata še Sane in Silva, ki sta vsak dodala še po enajst uporabnih podaj. Že v teh statističnih kazalcih se torej zrcali slika nogometa, ki ga lahko pričakujemo na Anfieldu.

Res pa je, da imajo izločilni dvoboji svoje posebnosti. Tega se nadejajo tudi pri Romi. Če bi se skozi ligaško prizmo merili z Barcelono, ne bi imeli nikakršnih možnosti za končno zmago, tako pa ... Italijanski mediji se oprimejo vsake slamice upanja. Tako so izbrskali podatek, da je Lionel Messi zabijal gole že vsem najboljšim čuvajem mreže, le Rominemu Alissonu Beckerju še ne. To seveda pomeni, da 26-letnika uvrščajo med vratarsko smetano. Allison je v letošnji sezoni močan adut Rome in ne nazadnje tudi Brazilije, ki se resda ne more pohvaliti s svetlo vratarsko tradicijo.

Prav na reprezentančni ravni sta se Messi in Alisson pred poldrugim letom soočila iz oči v oči. Vratar je ohranil mrežo nedotaknjeno, Brazilija pa je ugnala Argentino s 3:0. In še: tudi Brazilec Julio Cesar je svoj čas zaklenil vrata Interja in Brazilije pred Messijem.


Najbolj brano