Zdravstveni dom bo večji v vseh pogledih

Na 6,3 milijona evrov ocenjena novogradnja prizidka k zdravstvenemu domu, ki naj bi vrata odprla v letu 2020, ne bo velika pridobitev le za osebje ustanove in seveda za paciente. Imela bo namreč tudi garažno hišo z 250 mesti za avtomobile, ki bodo med drugim namenjena stanovalcem sosednjih blokov.

Tretje poslopje zdravstvenega kompleksa v Novi Gorici ne bo le 
rešilo prostorske stiske z ambulantami, ampak bo pod površjem 
zagotovilo več prostora za parkiranje. Foto: Leo Caharija
Tretje poslopje zdravstvenega kompleksa v Novi Gorici ne bo le rešilo prostorske stiske z ambulantami, ampak bo pod površjem zagotovilo več prostora za parkiranje. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > V okviru prireditev ob svetovnem dnevu zdravja na Bevkovem trgu v Novi Gorici, ki jo občina skupaj s soorganizatorji napoveduje za petek dopoldne, bo ob 11. uri odprta razstava arhitekturnih rešitev za tretjo fazo kompleksa novogoriškega zdravstvenega doma. Gre za velik prizidek severno od starejšega poslopja te ustanove, ki bo izboljšal pogoje za delo zdravniških ekip in posledično za paciente. Omogočil ne bo le tega, da bo dom vse ambulante v Novi Gorici imel na eni lokaciji, ampak tudi, da jih bo na voljo več kot doslej. In nenazadnje bo povečal število parkirnih mest v tem predelu mesta.

Kar dve tretjini novih površin za avtomobile

Kot je na včerajšnji predstavitvi tega in drugih projektov, povezanih z zdravstvom, povedal župan Matej Arčon, bo zdravstveni dom dobil objekt z okoli 10.000 kvadratnimi metri bruto površine, “od tega skoraj dve tretjini pod zemljo.” Zgrajena bo namreč tudi v tla vkopana garažna hiša z 250 mesti za vozila, ki bodo po pojasnilih Arčona namenjena tudi stanovalcem najbližjih stolpnic v Ulici Gradnikove brigade, ne le zdravstvenemu osebju in obiskovalcem doma.

10.000 kvadratnih metrov bruto površine bo zasedel tretji del kompleksa zdravstvenega doma

Na površju pa bo prizidek meril 3300 kvadratnih metrov “bruto”, od tega jih bodo 1800 uporabljale dejavnosti. Direktorica doma Petra Kokoravec je naštela, kaj bo med zidovi: “Okvirno bo tam pet pediatričnih ambulant, devet za družinsko medicino, štiri za ginekologijo, prostori za fizioterapijo in tri dodatne ambulante, ki so bile sprva predvidene za specialistične dejavnosti.” A bodo tudi te morda uporabljali splošni zdravniki.

Fizioterapija bo dobila več prostora na enem mestu, v center Nove Gorice namerava zavod preseliti ambulanti, ki delujeta v domu upokojencev, in novi Center za krepitev zdravja, ki bo letos začasno odprl vrata v OŠ Kozara. Predvsem pa bo nova stavba, “ki jo krvavo potrebujemo,” kot se je izrazila direktorica, prinesla prerazporeditev dejavnosti v zdajšnjih poslopjih, kjer se bodo sprostili prostori.

Stalnega dermatologa ni

Zdravstveni dom Nova Gorica je že po nekaj mesecih zapustil dermatolog, ki so ga lani zaposlili. Za to dejavnost ostajata v zavodu dve dermatologinji pogodbeno. “Trajne rešitve še ni,” je dejala Petra Kokoravec. Kot je še pojasnila, pa za fizioterapijo dom težko zagotavlja kader, zlasti zaradi daljših odsotnosti.

Tudi več zdravnikov?

Na 6,3 milijona evrov ocenjena naložba pa bo zagotovila tudi prostor za dodatne storitve. Direktorica doma se med drugim nadeja, da bodo še letos pridobili dva tima za družinsko medicino, ki bosta razbremenila ostale tovrstne zdravnike, zaposlene v zavodu, vse z 20 do 30 odstotkov več opredeljenih pacientov kot po normativih.

“ZZZS je imela razpis za podelitev dveh programov. Računamo, da se bomo prijavili nanj, trenutno imamo zagotovljeno eno zdravnico, z ostalimi našimi specializanti se moramo še pogovoriti,” je natančneje razložila direktorica. Pri tem je lani ustanova že zaposlila nekaj novih specialistov splošne oziroma družinske medicine.

Arčon je povedal, da se za letos predvideno projektiranje tretjega domskega poslopja - drugega, ki stoji v Ulici Gradnikove brigade, uporabljajo v glavnem zobozdravniki - načrtuje v naslednjem letu, še leto kasneje pa gradnja. Trak bodo po tem scenariju prerezali v drugi polovici leta 2020.


Najbolj brano