Uporabniki Šenta se selijo na lepše

Občina Postojna je postojnski enoti Šenta, slovenskega združenja za duševno zdravje, oddala v brezplačen najem poslovni prostor na Ljubljanski cesti. Vanj se seli program socialna vključenost.

Predstavniki in uporabnici Šenta (na fotografiji z županom Igorjem Marentičem) so prejšnji teden s 
podpisom pogodbe uradno prevzeli nove prostore.
Predstavniki in uporabnici Šenta (na fotografiji z županom Igorjem Marentičem) so prejšnji teden s podpisom pogodbe uradno prevzeli nove prostore.  

Postojnska enota Šenta, ki ima dnevni center in program socialna vključenost, je doslej delovala v prostorih na Tržaški cesti, ki za izvajanje dejavnosti niso bili primerni, zato so že dlje časa iskali boljše. Ker opravljajo družbeno koristno delo, jim je naproti prišla občina in jim v brezplačni najem oddala poslovni prostor na Ljubljanski cesti (nasproti Glasbene šole).

75 kvadratnih metrov veliki prostori bodo omogočili preselitev programa socialna vključenost, ki ga trenutno obiskuje osem uporabnikov. V njem invalidi z odločbo o nezaposljivosti izvajajo kooperantska dela za lokalna podjetja in s tem ohranjajo in pridobivajo delovne sposobnosti ter razvijajo socialne veščine. “Novi, večji prostori nam bodo omogočili, da še okrepimo ta program, možne bodo tudi nove vključitve,” je zadovoljna Biserka Jarc s postojnskega Šenta.

Program dnevnega centra, v katerega je vključenih 150 registriranih uporabnikov iz občin Postojna, Pivka, Cerknica in Loška dolina, pa je Šent preselil v najemniške prostore v nekdanjem samskem domu na Tržaški cesti. “Naša naloga je osebam s težavami v duševnem zdravju po zaključenem zdravljenju, ko bi bili sicer prepuščeni sami sebi in sorodnikom, pomagati, da se čim hitreje vključijo nazaj v družbo,” o pomenu dnevnega centra pravi Edina Kovač Cvetko s Šenta.

V občini je sicer še kar nekaj nevladnih organizacij, ki za svoje delo nimajo primernih prostorov. Toda kot pravi župan Igor Marentič, so občinske možnosti za pomoč omejene, saj prazni prostori, ki jih je v mestu precej, niso v občinski lasti.


Najbolj brano