V pomlad s kulturo, glasbo in modo

Rudi Bartaloth in Anna Wedam, borca za slovenski jezik in kulturo v Kanalski dolini, Jasna Čebron, neutrudna animatorka kulturnega življenja v Kopru, David Bandelj, uspešni mladi zborovodja iz Gorice, ter Matea Benedetti, modna kreatorka in kostumografinja iz Kopra, so kandidati za osebnost Primorske meseca marca. Kdo bo zmagovalec, bodo določili glasovi komisije, bralcev in poslušalcev Primorskih novic, Radia Koper, Televizije Koper, Primorskega dnevnika in Radia Trst A.

Slovenščina v Kanalski dolini je po eni strani jezik družinskih vezi, zamejen v krog domačih odnosov, po drugi strani pa so tu prisotna naprezanja po jezikovnem načrtovanju in razvoju. Rudi Bartaloth, podpredsednik Slovenskega kulturnega središča Planika, ter Anna Wedam, predsednica Društva don Mario Černet, sta kulturna delavca, ki si v prvi vrsti prizadevata za sistemsko ureditev poučevanja slovenskega jezika in sodelujeta pri organizaciji osrednjih kulturnih prireditev Slovencev v Kanalski dolini: Dan slovenske kulture ter koncert Koroška in Primorska pojeta v Trbižu. Obe tradicionalni prireditvi, ki ohranjata slovensko besedo v tem prostoru, oblikujejo predvsem mladi, ki se učijo slovenskega jezika bodisi v šoli bodisi na brezplačnih dopolnilnih tečajih.

Jasna Čebron že šest let gosti najrazličnejše literarne ustvarjalce na Pogovorih o branju, ki jih družno prirejata Kulturni klub in Gledališče Koper. Gostja 50. večera je bila prav ona, slovenistka in italijanistka, ki je 70. rojstni dan praznovala v družbi številnih ljubiteljev literature. Tako med nastopajočimi kakor v občinstvu so bili seveda tudi njeni nekdanji dijaki. Jasna Čebron je na dolgoletni pedagoški poti ljubezen do literature pomagala razvijati več generacijam koprskih ali piranskih gimnazijcev in še zmeraj neutrudno bogati kulturno življenje v Primorju.

Kako glasujete?

• Glasovnice bomo v uredništvu Primorskih novic zbirali do četrtka, 5. aprila, opoldne.

• Do srede, 4. aprila, opolnoči bomo zbirali tudi glasove na naši avtomatski telefonski številki 090/936-096. Klic iz stacionarnega omrežja stane 1,29 evra (z DDV).

• Do srede opolnoči lahko glasujete tudi na spletni strani www.primorske.si.

• Glasujete lahko v živo na Radiu Koper danes ob 11. uri, od ponedeljka do srede pa opoldne, s SMS- sporočili na številko 031/636-999 in na elektronski naslov: osebnostprimorske@rtvslo.si.

• Glasovnice v uredništvu Primorskega dnevnika v Trstu in Gorici zbirajo do srede, 4. aprila, opoldne. Do srede opolnoči lahko glasujete tudi na spletni strani www.primorski.eu/osebnostprimorske.

• Na Radiu Trst A lahko svoj glas oddate na elektronskem naslovu osebnost@rai.it.

Mladi zamejski zborovodja David Bandelj je s svojim Mladinskim mešanim zborom Emil Komel iz Gorice te dni na 26. državnem tekmovanju otroških in mladinskih zborov v Zagorju ob Savi zmagal v kategoriji srednješolskih zborov, ti so dekliški, fantovski in mešani mladinski. Obenem pa je bil to najviše ocenjeni zbor tekmovanja, na katerem je sodelovalo 51 zborov z vseh koncev Slovenije. David Bandelj je na Filozofski fakulteti v Ljubljani doktoriral na oddelku za primerjalno književnost in je profesor slovenščine na višjih srednjih šolah s slovenskim učnim jezikom v Gorici. Je tudi odličen pesnik, pred nekaj leti dobitnik prestižnega naslova Vitez poezije.

Kostumografija Matee Benedetti je zaznamovala operne in gledališke odre pri nas in v tujini. Na področju mode s trajnostnimi načeli pa je zaznamovala Evropo. Njena moda je etična, transparentna in ekološka. Pri proizvodnji je prepovedana uporaba kemikalij, pesticidov, aditivov, celo potiski so na vodni osnovi in brez težkih kovin. To je moda, ki varuje vodo, zemljo, zrak, ne izkorišča delovne sile, ne otrok, saj sledi najstrožjim merilom v modni industriji, ki je sicer tretja najbolj oporečna panoga na svetu. Camera nazionale della moda Italiana jo je v marcu povabila na mednarodno okroglo mizo na temo trajnostne mode. Njena blagovna znamka Matea Benedetti pa je bila izbrana za junijsko predstavitev v Parizu na La Biennale 1.618 sustainable luxury.


Najbolj brano