Kriminalisti zaprli tržnico z drogami

Koprski kriminalisti so tožilstvu ovadili enajst osumljenih, ki so v hudodelski združbi preprodajali raznovrstne prepovedane droge. Članom združbe, doma iz slovenske Istre, je večje količine droge dobavljal 39-letnik iz Kranjske Gore. Preiskovalna sodnica je sredi tedna odredila pripor za trojico osumljenih, za zapahi so se znašli dobavitelj droge ter brat in sestra, doma iz okolice Kopra.

V sredo popoldne so trojico osumljenih pripeljali na zaslišanje k 
preiskovalni sodnici koprskega okrožnega sodišča.
V sredo popoldne so trojico osumljenih pripeljali na zaslišanje k preiskovalni sodnici koprskega okrožnega sodišča.  

KOPER > Številni domačini so se v ponedeljek popoldne in zvečer spraševali, kaj preiskujejo kriminalisti in policisti, ki so jih v večjem številu opazili v Sv. Antonu in okolici ter na Srminu, kjer so bili še pozno v noč. Vodja koprskih kriminalistov Dean Jurič je včeraj predstavil podrobnosti skoraj leto trajajoče preiskave, ki so jo v ponedeljek zaključili s prijetjem šestih osumljenih. Preiskavo so začeli aprila lani, ko so v Istri zaznali večjo ponudbo kokaina in heroina. Takrat so identificirali posamezne storilce, državljane Slovenije, ki so vsakodnevno preprodajali večje in manjše količine prepovedanih drog. Med preiskavo so uporabljali prikrite preiskovalne ukrepe, za katere so dobili dovoljenja in odredbe na koprskem tožilstvu in sodišču.

Med preiskavo so ugotovili, da so člani združbe z območja Kopra oskrbovali najmanj 21 italijanskih kupcev, ti pa so nato drogo preprodajali na območju Trsta. “Samo za enega od italijanskih odjemalcev smo ugotovili, da je od maja do avgusta leta 2017 od osumljenih kupil več kot kilogram heroina in približno 140 gramov kokaina,” je opisal vodja koprskih kriminalistov. Ocenjujejo, da bi lahko šlo v prodajo več deset kilogramov prepovedanih drog. Osumljeni so drogo preprodajali doma ali v bližnjih lokalih. Jurič je povedal, da so v številnih primerih odjemalcem zasegli heroin in kokain, ki so drogi prej kupovali od članov združbe.

Skupno so identificirali enajst osumljenih. Pet jih je doma z območja Kopra - ovadili so 54-letno žensko in štiri moške, stare 49, 28, 45 in 38 let (zadnji je državljan BiH). Z drogo je ostale člane oskrboval 39-letnik iz Kranjske Gore, ki ima začasno bivališče tudi na Vrhniki. Ovadili pa so še Tržačane, stare, 51, 46, 26 in 28 let, ter 20-letno Tržačanko. Skupno enajsterico sumijo kar 43 kaznivih dejanj.

Dobavitelja aretirali, ko je čakal na plačilo

V ponedeljek so pridržali šest osumljenih. V Sv. Antonu so aretirali glavnega osumljenca, 39-letnika iz Kranjske Gore. Prijeli so ga, ko je čakal na plačilo za prepovedano drogo, ki jo je istega dne dobavil osumljencu, doma iz slovenske Istre, je pojasnil Jurič. Ostalo peterico so policisti prijeli na domačih naslovih.

V zaključni fazi preiskave je sodelovalo približno 100 kriminalistov in policistov z različnih policijskih uprav ter pripadniki specialne enote. Na območju Kopra, Kranjske Gore in Vrhnike so opravili pet hišnih preiskav, preiskali so tudi pet vozil, avstrijski varnostni organi pa so preiskali bančni sef v eni od avstrijskih bank, v katerem so našli 17.000 švicarskih frankov.

Med preiskavo so zasegli 405 gramov heroina, skoraj kilogram kokaina, nekaj gramov hašiša in konoplje ter revolver. Približno 400 gramov kokaina so, kot smo izvedeli, zasegli prav v ponedeljek. Med eno od hišnih preiskav so zasegli še 5700 evrov. Poleg tega so odkrili tudi motorno kolo suzuki, ki je bilo ukradeno v Italiji.

Trije v priporu

Tri od šestih osumljenih so v sredo popoldne s kazensko ovadbo pripeljali na zaslišanje k preiskovalni sodnici koprskega okrožnega sodišča, ki je za 54-letno žensko in 49-letnega moškega, doma iz okolice Kopra, ter 39-letnika iz Kranjske Gore odredila pripor. Za zapahe sta se po naših podatkih poleg dobavitelja preselila brat in sestra, med osumljenimi je tudi njen sin.

“Kriminalistična preiskava še zdaleč ni končana,” je poudaril Jurič. Nadaljujejo z ugotavljanjem izvora prepovedanih drog in s finančno preiskavo, da bi ugotovili, koliko so člani združbe zaslužili s tem nezakonitim poslom. Jurić je še dodal, da so vsi osumljeni, razen državljana BiH, brez zaposlite in brez dodatnih virov prihodkov.


Najbolj brano