Banjška planota vabi

Ljubiteljem pohodništva je ta praznični konec tedna na voljo kar nekaj zanimivih izletov, tudi Velikonočni pohod na Lašček, ki je s 1071 metri najvišji vrh Banjške planote. V ponedeljek, 2. aprila, ga že 18. leto organizira Kulturno turistično društvo Lokovec.

Utrinek z lanskega pohoda na Lašček Foto: Zmago Winkler
Utrinek z lanskega pohoda na Lašček Foto: Zmago Winkler

Tradicionalni pohod na Lašček poteka po markirani krožni poti in je primeren za vse pohodnike. Zbirno mesto je ob 9. uri pri cerkvi v Srednjem Lokovcu.

Na Lašček lahko pridemo po različnih poteh. “Običajno izberemo tisto skozi Novo mesto in Republiko - to sta ledinski imeni za tamkajšnja zaselka -, pri spustu pa se ustavimo še na domačiji Pri Ivancu. Če bo vreme dopuščalo, pa se bomo tudi letos, tako kot lani, na vrh podali po skrajnem vzhodnem robu Banjške planote, tik nad Čepovansko dolino, vračali pa se bomo mimo opuščenih domačij po poti skozi Republiko in Novo mesto,” opisuje Miroslav Šuligoj Bremec iz Kulturno turističnega društva Lokovec. Ker je na poti še nekaj snega, Bremec svetuje zimsko pohodniško opremo. Hoje je sicer za dobre štiri ure. Pohodniki prejmejo čaj ob poti, ob prihodu pa toplo malico. Poleg hrane in pijače je v ceno (šest evrov) vštet tudi obisk muzeja kovaštva, ki bo ta dan odprt za obiskovalce.

Z vrha Laščka, na katerem je razgledna plošča ter pod njo skrinjica z vpisno knjigo in žigom, se ponuja čudovit razgled proti Trnovskemu gozdu, Matajurju, Krnskem pogorju, Poreznu, Triglavu, ob lepem vremenu pa razgled seže vse do italijanskih Dolomitov. Tradicionalnega Velikonočnega pohoda na Lašček se običajno udeležuje med 100 in 150 pohodnikov. “Odvisno od vremena: v snežnem metežu nas je bilo samo 30, v pomladnem soncu pa se nas je zbralo tudi že 300,” se zasmeje Bremec. Letos se jim pridružujejo tudi člani PD Nova Gorica, tako da bo na pohodu zagotovo veselo.