Mrzla Soča, vroče poletje

Pretekli vikend se je v Solkanu začela sezona slalomistov na divjih vodah, v kateri bo imel tudi domači Kajak klub Soške elektrarne precej želez v ognju. Pod drobnogledom bosta zlasti olimpijca, kanuist Luka Božič in kajakašica Urša Kragelj.

Uršo Kragelj čaka v novi sezoni vrsta izzivov.   Foto: Nina Jelenc
Uršo Kragelj čaka v novi sezoni vrsta izzivov.  Foto: Nina Jelenc

SOLKAN > Poleg klubskih barv si solkanska reprezentanta od letošnje sezone delita tudi istega trenerja. Pod taktirko Boruta Javornika po novem vadi tudi Urša Kragelj. “Postopno se privajam na spremembe, a verjamem, da bom kmalu ujela prave tekmovalne občutke,” je povedala 30-letna Novogoričanka, ki si je sicer nabrala že precej (kajakaške) kilometrine. Pozimi se je mudila na pripravah v Avstraliji, kjer je bil tudi Luka Božič. Oba sta nastopila na prvi tekmi za točke ICF Rankinga v Penrithu, glavna pozornost pa je bila seveda namenjena vadbi, s katero so postavili vodne temelje za novo sezono.

“Odločitev za Avstralijo je bila v vsakem pogledu posrečena, kot velja tudi za skupno vadbo s Petrom Kauzerjem. Opravil pa sem tudi veliko individualnega treninga,” je povedal 27-letni Božič. Po plodnem obdobju v navezi s Sašem Taljatom je vstopil v drugo sezono, kjer je vsa pozornost namenjena nastopom med enojci. Lanski razvoj dogodkov je pospremil z mešanimi občutki. “Sezona je potekala podobno kot prejšnje tri, štiri, v katerih sem še kombiniral dvojec. Dobro sem jo odprl in slabše končal. V nadaljevanju sem preveč mislil na rezultat, premalo pozornosti pa sem posvečal samemu veslanju, kar bo vodilo letošnje sezone. Najlepši so občutki, ko vse ovire na vodi premaguješ z lahkoto. Uspelo mi je tudi na solkanski tekmi, kjer me je mrzla Soča sicer pošteno izčrpala,” je povedal Božič, ki je bil v Solkanu najhitrejši med kanuisti.

3

slovenski kanuisti so v Solkanu stopili na zmagovalni oder.

Nad svojo finalno predstavo v Solkanu pa ni bila niti najmanj navdušena Kragljeva, ki je po dotiku in kazenskem pribitku dveh sekund osvojila tretje mesto. “Že v zgornjem delu mi čoln ni stekel, kot bi si želela, nadaljevanje pa bi tudi lahko bilo precej boljše. Po drugi strani pa je spodbudno, da sem bila v posameznih vožnjah v Solkanu povsem konkurenčna Nemki Ricardi Funk, ki velja za najhitrejšo kajakašico na svetu,” je povedala Kragljeva, ki seveda že pogleduje proti glavnemu delu sezone, do katerega pa je še nekaj časa. Prva števna tekma, evropsko prvenstvo, s katerega že ima posamični medalji, bo na sporedu čez dobra dva meseca. “Do Prage računam, da bom stopnjevala formo, nato sledijo tekme svetovnega pokala, kjer sem lani osvojila četrto mesto v skupnem seštevku. Tekmovalni vrhunec pa bo seveda svetovno prvenstvo v Riu,” je povedala Kragljeva.

Predvidoma isti tekmovalni izzivi čakajo tudi Božiča, ki pa bo moral hitre in zanesljive predstave pokazati že na majskih izbirnih tekmah. Mednarodna preizkušnja v Solkanu, kjer so se na zmagovalne stopničke prebili trije slovenski tekmovalci, je namreč potrdila, da med kanuisti vlada močna in številčna notranja konkurenca. Svetovni prvak Benjamin Savšek je bil drugi, lanski zmagovalec Blaž Cof tretji, Jure Lenarčič pa peti. “Solkanska tekma je bila gotovo pravšnji test, primerjava pa dobrodošla. Na Soči je nastopila popolna nemška reprezentanca, kar potrjuje, kako močni smo v tej disciplini Slovenci,” je povedal Božič.


Najbolj brano