V Koper prihaja Tesla, glasbeno-gledališki spektakel Janeza Dovča

Glasbeno-gledališka predstava Tesla, ki postavlja v ospredje “človeka, ki je izumil 20. stoletje”, je avtorsko delo vsestranskega glasbenika Janeza Dovča. Spektakel združuje njegova najljubša svetova: glasbo in fiziko. Po razprodani seriji uprizoritev v Štihovi dvorani Cankarjevega doma je Dovč s predstavo minuli petek navdušil v izolskem kulturnem domu, v torek, 3. aprila, ob 20. uri pa si jo bo mogoče ogledati v Gledališču Koper.

Predstava Tesla združuje dva najljubša svetova Janeza Dovča - 
glasbo in fiziko.
Predstava Tesla združuje dva najljubša svetova Janeza Dovča - glasbo in fiziko. 

KOPER > Predstava, ki bo v torek dopoldan najprej na ogled koprskim dijakom, zvečer pa tudi širšemu občinstvu, se pod režisersko taktirko Marka Bratuša s pomočjo glasbe, poskusov, biografskih odlomkov in citatov sprehodi skozi devet poglavij življenja izumitelja Nikole Tesle, njegovih izumov ter predvsem njegove neizmerne humanistične želje po izboljšavi sveta za naslednje generacije.

Avtorji in izvajalci

> Avtor koncepta, glasbe in izvedba: Janez Dovč

> Režija: Marko Bratuš

> Scenarij: Ana T. Kus in Janez Dovč

> Narator: Gregor Budal

> Glas Nikole Tesle: Alojz Svete

> Ženska glasova: Petra Trobec in Jasna Klinc

> Kostumografija: Dajana Ljubičić

> Scenografija: Janez Dovč, Marko Bratuš, Ana T. Kus

> Strokovni sodelavci: dr. Andrej Detela, dr. Miro Rozman, Janko Rožič, Miro Dovč, Igor Vuk, dr. Nejc Likar, dr. Andrej Gams, Andrej Kobal

> Ton: Jasmina Bernjak

> Luč: Samir Botonjić

> Produkcija: Cankarjev dom in Celinka.si

Vsako poglavje predstave zaznamuje drug inštrument, med katerimi so tudi Teslova tuljava, laserska harfa, teremin, različni sintetizatorji zvoka, doma narejeni inštrumenti, vsakdanji predmeti in, nenazadnje, tudi prav poseben gost, Nao. Namen predstave pa ni zgolj zgodovinski pregled življenja enega najvplivnejših znanstvenikov, ampak predvsem predaja njegovega sporočila zanamcem, ki jim polaga na srce, naj sodelujejo pri gradnji Novega sveta, ki “ne bo svet zatiranih in ponižanih, temveč svobodnih ljudi in narodov, enakovrednih v dostojanstvu in spoštovanju sočloveka”.

Predstava bo prihodnji torek, 3. aprila, ob 20. uri v veliki dvorani Gledališča Koper. Vstopnice so na voljo za 15 evrov pri gledališki blagajni (odprta je od ponedeljka do petka od 10. do 12. ure, ob torkih in četrtkih tudi od 15. do 17. ure), nakup pa je možen tudi prek spleta.


Najbolj brano