Ivan Cankar v stripu in predstavi za mlade

V letu, ko obeležujemo 100. obletnico smrti enega najpomembnejših slovenskih pisateljev, bodo spomin na Ivana Cankarja obudili tudi v Kopru. Niz prireditev bodo začeli danes, s predstavo v koprskem gledališču Cankar strip, in končali 11. decembra, na dan njegove smrti. Program so zasnovali v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja, koprski izpostavi Javnega sklada za kulturne dejavnosti, knjigarni Libris in nekaterih šolah.

Danes bodo v Kopru s priredbami Cankarjevih del nastopili (z leve) 
Boštjan Gorenc - Pižama, Andrej Rozman - Roza in Žiga X. Gombač. 

 Foto: Domen Pal
Danes bodo v Kopru s priredbami Cankarjevih del nastopili (z leve) Boštjan Gorenc - Pižama, Andrej Rozman - Roza in Žiga X. Gombač.  Foto: Domen Pal

KOPER > S prireditvami bodo nagovorili predvsem mlade in jim Cankarja skušali približati na “komunikativen, zanimiv, izviren, dinamičen način, tudi z uporabo družbenih omrežij, ki so bolj priljubljena kot stara dobra knjiga,” pravi Ingrid Celestina iz knjigarne Libris, koordinatorica aktivnosti.

Kako bodo nagovorili mlade, ni tako pomembno, pomembneje se jim zdi, da bi se mladi zamislili in na pisatelja, dramatika in pesnika skušali pogledati z druge plati, saj je njegova literatura še zdaj presenetljivo aktualna. “Še posebej nas veseli, da se bodo koprskim devetošolcem pridružili dijaki Srednje tehniške šole in udeleženci projektnega učenja za mlade,” poudarja Celestina.

Sledi še niz aprilskih prireditev

Aprila se bo v okviru projekta Cankar v stripu v Kopru zvrstilo še več prireditev: istoimensko razstavo bodo odprli v Pretorski palači, stripar Jure Engelsberger bo predstavil razglednico z motivom Cankarja, v Librisovem antikvariatu bodo na ogled postavili pisateljeva dela in njegove rokopise, kantavtor Bor Seušek bo na Prešernovem trgu nastopil z uglasbenimi Črticami v štiklcu, pesem Pes, maček in miši bodo uprizorili otroci Gajbline Male šole gledališča ...

Devetošolcem, srednješolcem in udeležencem projektnega učenja bodo danes ob 10. in 12. uri s pomočjo koprske občine omogočili brezplačen ogled gledališko stripovskega performansa Cankar strip. V njem nastopajo Boštjan Gorenc - Pižama, Andrej Rozman - Roza in Žiga X. Gombač. Rozman in Damijan Stepančič sta premlela Hlapce, Gorenc in Tanja Komadina Moje življenje, Gombač in Igor Šinkovec pa Hlapca Jerneja in njegovo pravico. Tako sta nastala stripa Hlapci - Ko angeli omagajo in Moj lajf ter stripovska basen Hlapec Jernej in pasja pravica.

Po besedah Ženje Leiler, urednice knjižne zbirke Cankar v stripu, ki je podlaga za predstavo, velja za Ivana Cankarja kot tudi za večino klasikov nacionalne literature, da o njem vsi vse vemo ali vsaj mislimo, da vemo, zares pa ga komaj kdo bere. Prav zato, ker predvidevajo, da mlajši jemljejo pisatelja in njegova dela kot nujno zlo in nekaj “zamorjenega”, menijo, da jim ga je treba približati na prijeten in zabaven način.

Prepričani so, da bodo mladi po ogledu duhovite predstave o Cankarju razmišljali drugače in katero od njegovih del raje prijeli v roke: “Predvsem pa bo to naložba v njihovo ustvarjalno prihodnost in kamenček v mozaiku širjenja bralne kulture.”

Prireditve so razdelili na spomladanski in jesenski niz. S prvimi se bodo poklonili Cankarjevemu rojstnemu dnevu 10. maja, z drugimi pa njegovi smrti.


Najbolj brano