Popravni izpit v Stožicah

Ognjeni krst selektorja slovenske nogometne reprezentance Tomaža Kavčiča ni bil prav nič spodbuden, saj so njegovi izbranci nov ciklus začeli s porazom z 0:3 (0:2) proti Avstriji. Že jutri bo Slovenija na drugi prijateljski tekmi v Stožicah gostila Belorusijo, ki je v petek z 1:0 v Bakuju premagala Azerbajdžan.

Josip Iličić (desno) je bil v dvoboju z Avstrijo najnevarnejši 
slovenski posameznik.  Foto: OBF
Josip Iličić (desno) je bil v dvoboju z Avstrijo najnevarnejši slovenski posameznik.  Foto: OBF

CELOVEC > Porazov v preglednih tekmah si sicer ne gre preveč gnati k srcu, a le če se iz njih povlečejo določeni nauki. Dejstvo pa je, da slovenski nogometaši v Celovcu niso delovali prepričljivo. Ne v napadu ne v obrambi, kjer so David Alaba, Marko Arnautović in Valentino Lazaro ob slehernem naletu sejali preplah pred vrati Vida Belca. Vratar Sampdorie je bil edini nepričakovani člen v udarni enajsterici. Zamenjal je poškodovanega Jana Oblaka, ki se je medtem že vrnil v Madrid. Strokovni štab je vpoklical vratarja Olimpije Aljaža Ivačiča, ki se je priključil izbrani vrsti pred tekmo z Belorusijo. V Celovcu pa težava kljub trem žogam v slovenski mreži gotovo ni ležala v čuvaju mreže.

Prvi avstrijski gol je bil mojstrovina Alabe iz prostega strela, drugi je bil za Arnautovića, ki se je otresel svojih čuvajev, skoraj enajstmetrovka v gibanju, pri tretjem zadetku pa je ofenzivni nogometaš srbskih korenin pokazal, da primerjave z Zlatanom Ibrahimovićem niso bile povsem iz trte izvite. Vse našteto daje slutiti, da so imeli izbranci Tomaža Kavčiča precej preglavic na svoji polovici. Gostitelji so s pridom izkoriščali medprostore, ki so se ponujali. Nasploh je bila obrambna četverica prevečkrat izpostavljena prepihu, centralni dvojec Miha Mevlja-Aljaž Struna pa se je moral soočati s kopico vključevanj tekmecev iz druge vrste. Kakorkoli, želene kompaktnosti v branjenju ni bilo.

3:0

je izgubil prvo (pripravljalno) tekmo v svojem drugem mandatu pred petimi leti tudi Srečko Katanec. Tekmec v Stožicah je bila Bosna in Hercegovina

Rene Krhin in zlasti Kevin Kampl sta v prvem polčasu veliko tekla v prazno, neredko pa so ju gostitelji potisnili globoko na slovensko polovico ali celo v kazenski prostor, kjer je bilo večkrat vroče. Slovenija je trpela igrivost in tudi agresivnost gostiteljev. Proti tovrstni kombinaciji so bili Kavčičevi izbranci nemočni. “Tekmecem smo pustili preveč časa in prostora,” je vir slovenskih težav poskušal izluščiti Benjamin Verbič, na katerega se je navezal tudi Rene Krhin: “Iskali so žogo za našim hrbtom in nas lovili v neravnotežju,” je povedal zvezni nogometaš Nantesa. Oba je dopolnil Bojan Jokić, ki je našteto strnil v eno misel: “Bili smo premalo agresivni. tekmecem smo dopustili preveč neoviranih predložkov,” je povedal kapetan.

Brez pretiranega naprezanja so Avstrijci po uri igre prišli do vodstva 3:0 in rezultatsko je bila tekma odločena. Nekaj svetlih napadalnih prebliskov, ki so bili v prvem in drugem polčasu pretežno v domeni Josipa Iličića, ni moglo spremeniti splošnega vtisa. V igri slovenske izbrane vrste je bilo precej vrzeli, ki jih niso mogle zakrpati niti menjave v drugem polčasu, ko sta vstopila tudi Valter Birsa in Domen Črnigoj. “Kaj lahko bi jo odnesli še slabše. Najprej nas čaka analiza, nato pa precej dela. Avstrija je zasluženo zmagala. Imeli smo nekaj obetavnih vložkov, v drugem polčasu pa tudi posest žoge. Ko izgubiš z 0:3, nisi nikdar zadovoljen, a treba je dvigniti glave. Pred nami je nova tekma,” je povedal Tomaž Kavčič.

Postava Slovenije

V Celovcu je selektor Kavčič na igrišče poslal naslednje igralce: Belec, Skubic (od 62. Milec), Struna, Mevlja, Jokić, Krhin, Kurtić (od 46. Birsa), Kampl (od 77. Rotman), Verbič (od 86. Šporar), Iličić (od 77. Črnigoj), Berić (od 46. Bezjak).


Najbolj brano