O obnovljivih virih tudi v praksi

S predstavitvijo in meritvami petih maket energetsko učinkovitih hiš se je na novogoriškem šolskem centru včeraj zaključila teden dni trajajoča delavnica v okviru mednarodnega projekta Pure Energy. Udeležilo se je je 46 dijakov in 38 spremljevalcev iz osmih evropskih držav.

Dijaki so izdelovali makete energetsko čim bolj učinkovitih hiš. Foto: Nace Novak
Dijaki so izdelovali makete energetsko čim bolj učinkovitih hiš. Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > “Ideja projekta Pure Energy je, da se moramo truditi ohraniti našo naravo čim bolj nedotaknjeno, predvsem pa, da damo dijakom čim več uporabnih informacij in znanja ter zavedanja o uporabi obnovljivih virov energije,” je povedal vodja projekta na srednji strojni in elektro šoli Primož Štekar.

Dijaki iz Bolgarije, Češke, Slovaške, Estonije, Grčije, Turčije in Slovenije - v okviru projekta Alpe Adria Attitude pa so se jim pridružili tudi italijanski dijaki iz sosednje Gorice - so, pomešani v pet ekip, izdelovali makete energetsko učinkovitih hiš, ki so jih morali ustrezno izolirati, nanje postaviti fotovoltaični modul in izdelati vetrnico za vetrno elektrarno. Delavnica, v okviru katere so obiskali tudi podjetje Salonit Anhovo, HE Doblar in Tolminska korita, se je zaključila z včerajšnjimi meritvami. Na njih so s termovizijsko kamero merili, koliko temperature uhaja iz hiše, s postavitvijo fiksne lučke, ki je simulirala sonce, so merili delovanje fotovoltaičnega modula, pod drobnogled pa so vzeli tudi učinkovitost vetrnice za vetrno elektrarno.

Uporabljeno znanje na maketah je prenosljivo tudi na prave hiše. “Vse je realna situacija, samo v pomanjšanem merilu,” je še povedal Štekar.


Najbolj brano