Katanec, Trst in (severni) sosedi

Tomaža Kavčiča čaka ognjeni krst v vlogi nogometnega selektorja A reprezentance drevi v Celovcu. Prijateljski dvoboj z Avstrijo se zdi nadvse primeren test za začetek novega ciklusa.

Kevin Kampl (v belem dresu) dobro pozna avstrijske tekmece.  Foto: Primož Lovrčc
Kevin Kampl (v belem dresu) dobro pozna avstrijske tekmece.  Foto: Primož Lovrčc

Slovenski selektorji so se ob nastopu svoje funkcije za uvod v prijateljskih dvobojih neredko merili s sosedi. Srečko Katanec je tako svoj prvi mandat poleti 1998 začel (s porazom) v Zalaegerszegu proti Madžarski. Precej odmevnejše je bilo zmagovito gostovanje v Trstu proti Italiji, ko je po svetovnem prvenstvu na Daljnem vzhodu leta 2002 svoj tretji mandat na slovenski klopi začel Bojan Prašnikar. Tomaž Kavčič pa bo reprezentančni izziv začel čez mejo proti severnim sosedom.

Kampl in avstrijski znanci

Tudi Avstrijci so po neuspešnem razpletu kvalifikacij za svetovno prvenstvo opravili zamenjavo na selektorskem stolčku. Švicarja Marcela Koflerja, ki je popeljal severne sosede na evropsko prvenstvo leta 2016, je zamenjal Nemec Franco Foda. Donedavni trener Sturma iz Gradca je že prestal ognjeni krst na reprezentančni klopi. Lanskega novembra je Avstrija na prijateljski tekmi z 2:1 ugnala Urugvaj. Prvi gol je dosegel Marcel Sabitzer. Napadalca Leipziga zaradi poškodbe ne bo v avstrijskem kadru, bo pa zato v slovenski izbrani vrsti zanimivo spremljati vlogo njegovega klubskega soigralca Kevina Kampla, ki se je uveljavil prav v naši severni soseščini, v dresu Salzburga.

Pester spored

Danes oziroma drevi je na sporedu še nekaj zanimivih prijateljskih dvobojev, tudi med nogometnimi prvokategorniki. V Düsseldorfu se bosta soočila zadnja svetovna prvaka, Nemčija in Španija. V Manchestru na stadionu Cityja bo prvič, odkar ji je spodletelo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, zaigrala Italija, ki se bo pomerila z Argentino in Lionelom Messijem. V Amsterdamu bodo Nizozemci gostili Anglijo, rusko ozračje bodo preizkusili Brazilci, ki se bodo v Moskvi pomerili z gostitelji, na dvoboju v Zürichu med evropskimi prvaki Portugalci in Egiptom bo pod drobnogledom strelski obračun Cristiana Ronalda in Mohameda Salaha...

Premožni avstrijski prvaki so tudi v Kamplovem obdobju zaman lovili odmeven dosežek na evropski sceni, ki so ga dočakali v letošnji sezoni, ko so se prebili v četrtfinale evropske lige. Tam sicer ne bodo prekrižali moči z drugim Red Bullom, tistim iz Leipziga, pač pa z Laziom. Bržkone pa čaka Kampla še drugič v nekaj dneh soočenje z Davidom Alabo, najbolj cenjenim avstrijskim nogometašem. Kampl se je v nedeljo s klubskimi soigralci veselil dragocene zmage, poraz pa ni prizadel tabora Bayerna, ki ima nov naslov nemškega prvaka praktično že v žepu in pogleduje proti izločilnim dvobojem lige prvakov. O klubski stvarnosti pa bodo nogometaši vnovič razmišljali po marčevski akciji v dresu svojih izbranih vrst.

Slovenija pred Nemci in Brazilci

Za avstrijske privržence bo soočenje s Slovenijo sicer svojevrstno ogrevanje za reprezentančni posladek ob koncu pomladi. Resda se izbrani vrsti ni uspelo prebiti na svetovno prvenstvo v Rusiji, zato pa bodo (nogometne) velesile pred poletno vročico obiskale Avstrijo. V Innsbruck pridejo 30. maja Rusi, Celovec bo 2. junija gostil svetovne prvake Nemce, privlačen reprezentančni triptih pa bodo Avstrijci zaokrožili z dvobojem na Dunaju proti Braziliji.

Slovenski tekmeci v pripravljalnem obdobju pred septembrskim začetkom lige narodov sodijo v nižjo nogometno kategorijo: v torek v ljubljanske Stožice pridejo Belorusi, junija sledi soočenje s Črnogorci, a nič ne de. Selektorja Tomaža Kavčiča ta čas zanima, ali bo primorski obrambni dvojec Miha Mevlja-Aljaž Struna opravil z nesojenim naslednikom Zlatana Ibrahimovića, nogometašem West Hama in najboljšim strelcem v avstrijski zasedbi Markom Arnautovićem, kako se bodo akterji na zelenici odzvali na igralni sistem 4-2-3-1, bo navdahnjeni Josip Iličić z ofenzivno usmerjenimi soigralci spravil v škripce “angleško” obrambno navezo, ki jo tvorita Aleksandar Dragović (Leicester) in Sebastian Prödl (Watford) ...

“Lepo je, da nam na tekmo ni bilo treba z letalom. Avstrijci imajo zelo dobre posameznike, a tudi pri nas jih ne manjka. Nemara pa smo kot ekipa močnejši, kar bomo skušali dokazati na igrišču,” je povedal predvideni novi kapetan Bojan Jokić. Zelenice stadiona v Celovcu, kjer naj bi se drevi zbralo približno 20.000 obiskovalcev, s soigralci sinoči ni preizkusil. Zadnji trening je slovenska reprezentanca pred odhodom v Avstrijo dopoldne opravila kar na Brdu pri Kranju.


Najbolj brano