Učenje v naravi je lažje

Radi bi več praktičnega pouka, več pouka v naravi, da jih v šoli ne bi bilo strah, da jih ne bi nihče nadlegoval, da bi šola poleg učenja nudila tudi druženje in smeh ter možnost za strpen pogovor ... To je nekaj želja učencev osnovnih šol od Komna do Hrpelj, povezanih s šolskim sistemom.

Sklepe medobčinskega parlamenta so predstavniki petih šol 
oblikovali v skupinah.   Foto: Helena Race
Sklepe medobčinskega parlamenta so predstavniki petih šol oblikovali v skupinah.  Foto: Helena Race

HRPELJE > Tema letošnjega otroškega parlamenta je šolstvo in šolski sistem. Včeraj so o tem govorili predstavniki osnovnih šol iz Komna, Dutovelj, Sežane, Divače in Hrpelj na medobčinskem parlamentu v kulturnem domu v Hrpeljah. 9. aprila bo predstavnica iz 9.a hrpeljske šole Lea Ćumurdžić sklepe prenesla v državni zbor, kjer bo nacionalni otroški parlament. V parlament bo šla tudi Neža Novak iz 8.b, ki bo v vlogi novinarke dogajanje prenesla v šolska in občinska glasila.

“Radi bi več praktičnega pouka in več pouka v naravi. Pri sebi in sošolcih opažam, da snov bolje razumemo, če nam jo učitelj praktično pokaže. To bi, recimo, lahko storili pri biologiji. Pa tudi pri matematiki nas je učiteljica med uro že peljala na vrt, kjer smo se učili,” je Lea Ćumurdžić predstavila enega od predlogov, ki jih namerava prenesti tudi v državni zbor. Včeraj je v Hrpeljah predsedovala medobčinskemu otroškemu parlamentu, napoveduje, da se bo borila tudi za vodenje nacionalnega parlamenta: “Rada se pogovarjam o teh temah, zanimivo mi je slišati mnenje drugih, ga prenesti naprej in utemeljiti.”

Otroški parlament je že 28. leto projekt Zveze prijateljev mladine. Letošnja novost je, da bo s sklepi učencev postavil temelje konkretnim ukrepom, ki naj bi jih udejanjili prihodnje leto. Tako ugotovitve, predlogi in zahteve otroških parlamentarcev ne bi ostali le zapisani na papirju, ampak bi jih - vsaj nekatere - tudi uresničili, je pojasnila mentorica Maja Sulčič.


Najbolj brano