Europol: vsak mesec pretihotapili več sto prebežnikov

Koprski kriminalisti so sredi tedna na Štajerskem aretirali več domnevnih članov večje mednarodne kriminalne združbe, ki je v zadnjem letu s Kosova vsak mesec pretihotapila več sto ilegalnih prebežnikov. Štiri osumljene so aretirali v Sloveniji, še osem pa na Kosovu. Združba naj bi na mesec s tihotapljenjem prebežnikov v države Evropske unije zaslužila 900.000 evrov, so včeraj popoldne sporočili z Europola.

Policisti so včeraj zgodaj popoldne na koprsko sodišče pripeljali 
štiri osumljene, ki so jih prijeli na Štajerskem. Foto: Danijel Cek
Policisti so včeraj zgodaj popoldne na koprsko sodišče pripeljali štiri osumljene, ki so jih prijeli na Štajerskem. Foto: Danijel Cek

KOPER > Osumljene, ki so jih v sredo aretirali na Štajerskem, so policisti včeraj zgodaj popoldne s kazensko ovadbo pripeljali na zaslišanje k preiskovalni sodnici koprskega okrožnega sodišča; najprej mlajšo žensko, nato pa še tri moške. Ženska, slovenska državljanka, je po zaslišanju pri preiskovalni sodnici odšla na prostost, za njo je sodnica zaslišala še ostale tri osumljene, za katere je po predlogu državne tožilke odredila pripor.

Podrobnosti dlje časa trajajoče mednarodne preiskave, med katero so uporabili tudi prikrite preiskovalne ukrepe, bodo danes predstavili na koprski policijski upravi. Včeraj je tiskovna predstavnica Anita Leskovec potrdila, da so koprski kriminalisti v sodelovanju s policisti in kriminalisti drugih policijskih uprav v sredo zjutraj na območju Štajerske odvzeli prostost članom mednarodne kriminalne združbe. Sumijo jih večjega števila kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje. Pri vseh prijetih osumljencih, med njimi so tudi državljani Kosova, so opravili hišne preiskave. Člani združbe so tujce tihotapili po tako imenovani balkanski poti, med drugim po območju koprske policijske uprave v Italijo.

V mednarodni preiskavi so poleg slovenskih kriminalistov sodelovali še tuji varnostni organi, Eulex in Europol. Z Europola so včeraj popoldne sporočili, da sta operacijo vodila slovenska policija in koprsko državno tožilstvo, sodelovali so še policisti s Kosova in tožilstvo iz Mitrovice. Na Kosovu so aretirali osem ljudi, v Sloveniji pa štiri. Skupno so policisti opravili dvanajst hišnih preiskav, zasegli 19 mobilnih telefonov, štiri kose orožja s strelivom in ponarejene potne listine.

Člani združbe so prebežnike po balkanski poti tihotapili s Kosova v Slovenijo in nato v druge države Evropske unije. Državne meje so nezakonito prehajali na različne načine, uporabljali pa naj bi tudi “varne” hiše in imeli dobro razvejano mrežo vzdolž celotne balkanske poti. V zadnjem letu naj bi člani združbe vsak mesec pretihotapili približno 300 ljudi, med njimi so bili tudi mladoletniki. Prebežniki so organizatorjem za pot plačali od 2500 do 3000 evrov, vsak mesec naj bi tako zaslužili 900.000 evrov, so še dodali v Europolovem sporočilu.


Najbolj brano