Mladi bodo dobili dve glasovnici

Ajdovska občina bo letos v drugo izpeljala projekt participativnega proračuna in izbrala pobude, ki jih bo vključila v občinska proračuna za prihodnji dve leti. Župan pričakuje prav tako zanimive predloge kot pred dvema letoma, k udeležbi pa želi privabiti več mladih. Ti bodo imeli tokrat dva glasova.

Ajdovski župan Tadej Beočanin Foto: Leo Caharija
Ajdovski župan Tadej Beočanin Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA > Ajdovski svetniki so nedavno po pričakovanju potrdili izhodišča za pripravo participativnega proračuna za leti 2019 in 2020 in prižgali zeleno luč za začetek postopkov. Na občini ocenjujejo, da bi občane k oddaji predlogov pozvali predvidoma konec marca oziroma v prvi polovici aprila, glasovanje pa bodo izpeljali do začetka poletja.

Šest območij in področje

Občino bodo tudi tokrat razdelili na šest območij, v katerih bodo občani predlagali projektne predloge in o izbranih v njihovi enoti tudi glasovali. Za vsako območje bo občina za obe leti namenila po 60.000 evrov. Enak znesek bo namenila sklopu pobud, ki jih bodo posredovali in o njih glasovali mladi med 15. in 29. letom iz celotne občine. Mladi bodo tako imeli dva glasova, enega za predloge iz domačega okolja in enega za mladinske projekte. “Pri prejšnji Moji pobudi smo pogrešali večjo aktivnost mladih v smislu predlaganja pobud in udeležbe pri glasovanju. Z denarjem, ki ga namenjamo samo njim, želimo povečati ta delež,” je razloge utemeljil župan Tadej Beočanin.

60.000

evrov namenjajo vsakemu sklopu projektov.

Pričakujejo večjo udeležbo

Glede na izkušnje izpred dveh let v širšem naboru tudi tokrat pričakuje približno sto predlogov. “Osebno si želim čim več projektov, ki so skladni s strategijo razvoja občine bodisi v turizmu bodisi na področju zagotavljanja višje kakovosti življenja v mestu in na podeželju v naši občini,” je o pričakovanjih pred novim krogom participativnega proračuna še dodal župan, ki verjame, da se bo letošnjega glasovanja udeležilo še več občanov kot pred dvema letoma.

Tedaj je glasovnice oddalo 2030 občanov, starih vsaj 15 let. Kot smo že poročali, na realizacijo v letošnjem letu čaka še 14 od 31 izglasovanih projektov.


Najbolj brano