Dolga desetletja zamolčani patrioti

Dokumentarni film Samo idealisti pripoveduje zgodbo o slovenskih padalcih, ki so jih britanske obveščevalne službe med 2. svetovno vojno izurile za telegrafiste, tolmače in minerje ter jih nato večinoma s padali spuščale na okupirana območja, da bi pomagali osvobodilnemu gibanju. Njihove pripovedi sta dolga leta spremljala novinar in avtor dokumentarnega filma Ivo Jevnikar ter režiserka Marija Brecelj. Za montažo je poskrbel Mauro Coloni.

Slovenski padalci na urjenju v Egiptu Foto: iz knjige The Price of Patriotis
Slovenski padalci na urjenju v Egiptu Foto: iz knjige The Price of Patriotis

TRST > Dokumentarni film sta Ivo Jevnikar in Marija Brecelj začela snovati že leta 1998. “Toliko časa je ideja zorela v nas. Takrat smo opravili več intervjujev, zbrali smo več kot 20 ur radijskih oddaj. Ves material je bil zanimiv za radio, a se nam je zdelo koristno, da glavne pričevalce posnamemo tudi s kamero,” se je začetkov spomnila režiserka Marija Brecelj.

Material se je z leti kopičil, časa za dokumentarni film pa je zmanjkovalo. “Ko se je Ivo upokojil, sem mu rekla, da je zdaj zadnji čas,” je še hudomušno pristavila Brecljeva.

Na priznanje so čakali dolga desetletja

Pripoved vsakega od 27 padalcev je posebna in edinstvena, a skupno jim je, da so imeli svojo domovino radi in so se bili pripravljeni zanjo boriti. Po kapitulaciji Italije so pristali v ujetništvu. Potem ko so jih angleške obveščevalne službe izučile za telegrafiste, minerje in saboterje, so jih pošiljale na okupirana območja, da bi pomagali osvobodilnemu gibanju.

Šest jih je umrlo že med vojno, za dvanajstimi pa je v povojnem obdobju izginila vsaka sled. Preživeli dolgo časa o dogajanju med vojno niso smeli govoriti, zaradi urjenja pri tujih silah so veljali za nevarne. Šele po slovenski osamosvojitvi se je o njihovi zgodbi začelo tudi javno govoriti in svojci umrlih so lahko končno tudi javno počastili spomin na izginule sorodnike. Prejeli so tudi Častni znak svobode Republike Slovenije.

Zahvala pogumnim fantom

Konec 90. let jih je bilo živih le še pet: Ivo Božič, Cvetko Šuligoj, Stanislav Simčič, Ciril Kobal in Venceslav Ferjančič, ki se je po vojni preselil v Argentino. Kot je povedal Jevnikar, prav njihove izpovedi dajejo filmu posebno vrednost. “Dokumentarni film je povzetek vseh prizadevanj, da bi počastili te mlade fante in njihove žrtve. Po vojni so nanje gledali kot na angleške agente, a bili so le patrioti in idealisti. Želeli so se boriti proti fašizmu.” Od tod tudi naslov filma, Samo idealisti.

Premierno so film predstavili v petek na sedežu televizije RAI v Trstu, uredništvo slovenskega programa iste televizije pa je poskrbelo za produkcijo dokumentarnega filma. Dokumentarni film bodo danes ob 17. uri predstavili v Viteški dvorani Muzeja novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani, mogoče pa si ga bo ogledati tudi v četrtek ob 20.50 na sporedu slovenskega programa RAI 3.


Najbolj brano