Deuje babe se ne dajo

Pred petimi leti rojen feministični festival Deuje babe je minule tedne v cerkljanskem mladinskem klubu CMAK postregel s koncerti, performansi in pogovorom o tem, kdo se boji umetnic. Klub, ki išče nadomestne prostore, bo ves letošnji program izpeljal v Tinčkovi bajti sredi Cerknega.

  Kdo se boji umetnic, so se spraševali na pogovoru v okviru festivala Deuje babe. Foto: Saša Dragoš
Kdo se boji umetnic, so se spraševali na pogovoru v okviru festivala Deuje babe. Foto: Saša Dragoš

CERKNO > S koncertom zagrebške ženske postrokerske skupine Tus nus so v cerkljanskem mladinskem alternativnem klubu CMAK v soboto sklenili feministični festival Deuje babe. Čeprav je klub sredi iskanja novih prostorov, je festival, podobno kot ves ostali klubski program, potekal nemoteno.

Zoper grobe napade

“Glede na veliko negotovost, ki nas je z obvestilom o nujnosti izselitve iz klubskih prostorov doletela sredi priprave festivala, smo z njegovo izpeljavo zadovoljni. Zelo dobro so bili obiskani koncerti, nekoliko slabše performansi,” je povedala pobudnica festivala, publicistka Tea Hvala, ki je opazila tudi, da so obiskovalci prišli bolj iz preostale Primorske kot iz Cerknega.

Na koncertih je moške zastopal ameriški staroselski duo Sihasin, ki je svoje plese predstavil tudi v osnovni šoli, sicer pa so prevladovale ženske. Zvrstili so se tudi performansi in razstava Vstajniških socialnih delavk. Namen festivala je predstavljati prav pogumne umetnice, ki ne podlegajo predsodkom. Programsko podporo Deujim babam nudi sočasni feministični festival Rdeče zore.

Prihodnja revolucija bo ženska - ali pa je ne bo, so vstajnice sporočile na razstavi del iz feminističnega koledarja v Cmakovi galeriji, skupaj z moškimi pa so v pogovoru s Teo Hvala in slikarjem Simonom Hudolinom Salčijem razmišljale o sprevrženem napadu Janeza Janše in njegovih somišljenikov na letošnji nagrajenki Prešernovega sklada, vsestranski umetnici in kritični ženski Simono Semenič in Majo Smrekar. Naslovno vprašanje, kdo se boji umetnic, sicer ni moglo dobiti dokončnega odgovora, obsodba ozkoglednosti, ki je sledila politikovemu sovražnemu napadu, pa je bila nedvoumna.

V idrijski gimnaziji so se v okviru festivala ob dokumentarcu pogovarjali tudi o stereotipih, ki se širijo o moškosti.

Kam bodo šli?

Deuje babe se bodo vrnile čez leto, a kam, v CMAK-u še ne vedo. Oblikovali so akcijsko skupino, ki išče rešitev z vodstvom občine, s KUD Cerkno in sorodnimi brezdomskimi društvi v Cerknem - zlasti s taborniki, ki se morajo pred prenovo izseliti iz hotela. “Ugledane imamo štiri prazne hiše v Cerknem, a za našo dejavnost primerna je le ena. Skupina se redno sestaja in odgovor, kam se bomo selili, pričakujemo kmalu,” je povedal bivši predsednik CMAK-a Matjaž Peternelj.

Ves letošnji program bodo še izpeljali v Tinčkovi bajti, ki so jo v klub uredili s prostovoljnim delom pred dobrim desetletjem, potem pa se bo umaknila načrtovanemu novemu mostu čez Cerknico do hotela.


Najbolj brano