Malvazija brez meja

Nedelja in ponedeljek sta bila dneva za malvazijo. Festival vin iz te sorte, ki ga Društvo vinogradnikov slovenske Istre pripravlja že dve desetletji, je tudi tokrat ponudil izvrsten presek široke slogovne palete vin. Ključno je spoznanje, da kakovost raste, pa tudi, da so iz istrske malvazije vina, ki zlahka prebijejo lokalne okvirje.

Na pogovoru o priložnostih za vinski turizem so sodelovali (z leve): Igor Novel, Denis Ivošević, Elena Parovel, Barbara 
Švagelj in Bruno Zaro.
Na pogovoru o priložnostih za vinski turizem so sodelovali (z leve): Igor Novel, Denis Ivošević, Elena Parovel, Barbara Švagelj in Bruno Zaro.  

Na festivalu Malvazija, žlahtni okus Mediterana, ki si je zadnja leta našel dom v osrčju Portoroža, se je s približno 160 malvazijami predstavilo kar 61 vinarjev iz vseh primorskih vinorodnih okolišev ter iz Italije in Hrvaške. Degustacijo vin je spremljalo več delavnic in prikazov, tako kot v minulih letih pa tudi someljejsko ocenjevanje.

Komisija je ocenila 75 vin v petih kategorijah. Med peninami so najbolje ocenili vero blanc brut 2014 iz kleti Zigante iz Grožnjana, med svežimi malvazijami lanskega letnika vino iz kleti Robi&Dorjano Korenika iz Kort, med zrelimi malvazijo 2004 s Frlanove kmetije z Vogrskega, med maceriranimi (oranžnimi) malvazijo nature 2009 ekološkega vinogradništva Rodica iz Trušk in med malvazijami s preostankom sladkorja pridelek letnika 2012 kmetije Cigoj iz Črnič.

Ob delavnicah, namenjenih spajanju vina s hrano, so v pogovoru o priložnostih za vinski turizem v slovenski Istri sogovorniki ugotavljali, da je potrebna temeljitejša povezanost tako doma kot s kolegi v sosednjih državah. Tako je Elena Parovel iz Mačkovelj povedala, da bi bilo vino lahko ustrezen čezmejni povezovalec, Barbara Švagelj iz Ankarana je menila, da bi to omogočilo širšo prepoznavnost, z njima se strinja koprski podžupan Peter Bolčič. Denis Ivošević, direktor Turističnega združenja Istre iz Poreča, je poudaril, da je za povezovanje potrebna zlasti pobuda od spodaj, od pridelovalcev.

Igor Novel, direktor Turističnega združenja Portorož, je napovedal skorajšnjo uvedbo Wine Shuttla med vinskimi kletmi in več izobraževanja turističnih delavcev, vinar Bruno Zaro iz Izole pa je opozoril na potencial ponudbe in obenem ocenil, da je preveč birokratskih omejitev za njeno oblikovanje.


Najbolj brano