Z vaje Beli žrebec med bele konje

Pet desetin ameriških vojakov, ki sodelujejo na vojaški vaji Beli žrebec, je včeraj namesto na usposabljanje na Poček zavilo v Lipico, namesto orožja pa prijelo v roke čopiče in pobarvalo pol kilometra lipiške ograje.

50 ameriških vojakov si je včeraj čez uniformo obleklo zaščitna 
oblačila in pobarvalo pol kilometra lipiške ograje. Foto: Vid Rotar/Kobilarna Lipica
50 ameriških vojakov si je včeraj čez uniformo obleklo zaščitna oblačila in pobarvalo pol kilometra lipiške ograje. Foto: Vid Rotar/Kobilarna Lipica

LIPICA > Pripadniki brigadnega logističnega bataljona 173. zračno desantne brigade ameriške kopenske vojske v Evropi so prav včeraj zaključili skupno usposabljanje s Slovensko vojsko na Osrednjem vadišču Slovenske vojske na Počku in v Postojni.

Zakaj so tokratno usposabljanje imenovali Beli žrebec, nismo uspeli izvedeti, so pa ameriški vojaki zadnji dan preživeli med več kot 300 belimi žrebci in kobilami v Lipici.

Pobarvali 500 metrov ograje

Nekaj čez 50 vojakov si je že zjutraj ogledalo kobilarno Lipica, popoldne pa še predstavo Zgodba o Lipici, ki pripoveduje o belem lipicanskem konju. “Ker smo nastanjeni v Italiji, ne prav daleč, se bom v Lipico zagotovo še kdaj vrnil,” je povedal eden izmed vojakov, ki so sicer nastanjeni v Vicenzi in Avianu v Italiji.

A kulturni dan, s katerim ameriški vojaki po tradiciji zaključijo svoje usposabljanje, je vseboval še prav poseben del: skupaj s slovenskimi vojaki so namreč po ogledu kobilarne zavihali rokave, prijeli v roke čopiče in pobarvali več kot 500 metrov lipiške ograje. “V čast nam je, da po zaključku usposabljanja nekaj prispevamo okolju, kjer smo bili tako lepo sprejeti,” je povedal stotnik Brent Payne.

Lipiške ograje, ki zaradi izpostavljenosti dežju in soncu potrebujejo redno vzdrževanje, so nazadnje barvali junija lani, akcijo pa bodo nadaljevali tudi letos.

Vezi vojakov s konji

“Vsekakor pa to ni prva akcija, ki je povezala lipicance in ameriške vojake. Ta zgodovinska lovorika pripada operaciji Kavboj, ki so jo ameriške enote izvedle 28. aprila 1945, ob koncu druge svetovne vojne, ko je nemška vojska zbrala več kot 1200 plemenitih konj iz vse Evrope v češkem mestecu Hostoun,” je povedala Tina Čič iz Kobilarne Lipica. Na Češko so tedaj odpeljali tudi lipicance iz Lipice, saj so se ameriški oficirji in nemški vojaki, ki so skrbeli za konje, bali prihoda Rdeče armade. “Zato so ameriški vojaki v tvegani nočni akciji rešili konje in tako ohranili tradicijo reje lipicancev za prihodnje generacije,” dodaja Čičeva. O akciji pripoveduje tudi Disneyjev film Čudež belih žrebcev.

Sicer pa Kobilarna Lipica v nedeljo odpira novo sezono s Pozdravom pomladi. Gost popoldanske predstave bo vokalist Luka Sešek, za obiskovalce bodo pripravili še ustvarjalne delavnice, spoznavanje lipicancev, jahanje ponijev, otroško lutkovno predstavo in spomladanske oglede kobilarne.


Najbolj brano