Viktorija naj bi jih peljala do Tokia

Jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol bosta nove vrhunske uvrstitve lovili z novo jadrnico razreda 470, ki so jo včeraj slovesno splovili v Portorožu in jo pomenljivo poimenovali Viktorija.

Novo jadrnico sta dekleti poimenovali Viktorija. Foto: STA
Novo jadrnico sta dekleti poimenovali Viktorija. Foto: STA

PORTOROŽ > Razlog za zamenjavo jadrnice je v tem, da se tudi oprema hitro obrabi, z novo jadrnico pa bosta lahko konkurenčni vsem nasprotnicam, je ob robu včerajšnje novinarske konference in pred splavitvijo pojasnila Tina Mrak: “Vemo, da so v samem jadralnem vrhu zelo majhna odstopanja, ki tekmovalke ločujejo med prvim in, na primer, petim ali desetim mestom.”

Nove pridobitve je bila zelo vesela tudi Veronika Macarol: “Dobro je, da na začetku leta novo jadrnico preskusiva še na drugih tekmah, jo uporabiva in potem prideva optimalno pripravljeni na svetovno prvenstvo.”

Kot je dodala Mrakova, bosta z novo jadrnico nastopili že konec meseca, ko se bosta na Palmi de Mallorci udeležili Regate princese Sofije. Temu bo sledila še vrsta tekem, od svetovnega pokala do evropskega prvenstva, vrhunec pa bo gotovo svetovno prvenstvo avgusta na Danskem, kjer bosta že poskusili osvojiti normo za olimpijske igre leta 2020. Z napovedmi sta jadralki sicer še previdni, saj so te v jadranju zelo nehvaležne. Kot je na novinarski konferenci pojasnil njun trener Tomaž Čopi, je nova jadrnica na las podobna tisti, ki jo dekleti uporabljata že nekaj let, pri čemer jadrnico zamenjujejo približno vsaki dve leti. Nova jadrnica je vsekakor hitrejša od stare zaradi odzivnosti samega materiala. “Gotovo bosta z njo hitrejši, lažje jima bo jadrati,” je Čopi še ocenil novo pridobitev njegovih varovank.

Mrakova in Macarolova sta podpisali tudi pokroviteljsko pogodbo s Turističnim združenjem Portorož, s čimer sta jadralki postali pomembni ambasadorki turističnih destinacij Portorož in Piran.


Najbolj brano