Za slovenske izbrance bo olimpijski Rio spet v središču pozornosti

Če bo vodostaj Save dopuščal, se bo konec tedna s tekmo v Tacnu tudi na domačih brzicah začela nova sezona kajakašev in kanuistov na divjih vodah. Prvi pravi test trenutne pripravljenosti pa bo v Solkanu 24. in 25. marca, ko se bodo slalomisti v mednarodni konkurenci že tradicionalno pomerili za točke ICF Rankinga.

Benjamin Savšek bo v Riu na svetovnem prvenstvu želel poravnati 
račune z olimpijsko progo.  Foto: Stanko Gruden/STA
Benjamin Savšek bo v Riu na svetovnem prvenstvu želel poravnati račune z olimpijsko progo.  Foto: Stanko Gruden/STA

NOVA GORICA > Eden najbolj trofejnih slovenskih športov v zadnjih treh desetletjih bo imel tudi v novi sezoni precej priložnosti za obogatitev vitrine z odličji. Slalomski koledar ni doživel večjih sprememb in je na moč podoben tistim iz neolimpijskih let. Povsem brez olimpijskega pridiha pa vendarle ne bo šlo. Vrhunec sezone bo svetovno prvenstvo, ki ga bo od 25. do 30. septembra gostil Rio. Peter Kauzer se bo torej vrnil na kraj lepih spominov. Pred dvema letoma se je v Braziliji okitil s srebrno olimpijsko medaljo in tako dopolnil svojo zbirko kajakaških uspehov, pri čemer mu motiva še zdaleč ni zmanjkalo. To je dokazal lani na svetovnem prvenstvu, kjer je pri 34 letih osvojil bron.

Kauzer je imel v rokah tudi zlato, kar bo Hrastničana gotovo gnalo tudi konec septembra v Riu, s katerim ima še neporavnane račune štiri let mlajši kanuist Benjamin Savšek. Lani najboljšemu slovenskemu slalomistu, ki je v francoskem Pauju osvojil naslov svetovnega prvaka, se olimpijski izziv ni razpletel po željah. Udarna slovenska aduta bosta gotovo vztrajala do Tokia 2020, nemara pa še dlje. Boj za olimpijske kvote in vozovnice se bo sicer začel prihodnje leto, bo pa že prihajajoča sezona razkrila, ali so se razmerja moči kaj spremenila in ali se je vrzel med najboljšima slovenskima kajakašem in kanuistom ter domačo konkurenco zmanjšala.

Žnidarčič bo še lovil medalje

Konec tedna naj bi sezono začeli tudi spustaši. Kajakaš Soških elektrarn Nejc Žnidarčič ni opustil tekmovalnih ambicij. Prav nasprotno. V švicarski Muoti si na začetku junija želi povrniti naslov svetovnega prvaka v sprintu na divjih vodah, ki mu ga je lani v Pauu speljal reprezentančni kolega Anže Urankar. Nedvomno pa ga mika tudi evropsko prvenstvo, ki ga bo prihodnje leto spet gostil Kobarid.

Soški izzivi pred novo sezono

Hkrati imajo domači izzivalci priročen podatek, koliko jih loči od svetovnega vrha. Med njimi je tudi Luka Božič. Za kanuistom Soških elektrarn je prva sezona, v kateri se je povsem osredotočil na enojec. Rezultati niso bili na ravni pričakovanj, posebej razočaran pa je bil nad predstavami na svetovnem prvenstvu. Novo sezono je odprl s tretjim mestom na odprtem prvenstvu Avstralije, ki je štela tudi kot prva tekma - druga bo v Solkanu - za točke ICF Rankinga. V Avstraliji se je na pripravah mudila tudi kajakašica Soških elektrarn Urša Kragelj, ki je novo sezono začela z novim trenerjem. Tako kot Božič bo vadila pod taktirko Boruta Javornika. Oba bosta prvi vrhunec forme stopnjevala za drugo polovico pomladi, ko bodo na sporedu izbirne tekme. Maja se bodo zvrstile v tacenskem kanalu, ki ima veliko podobnosti z olimpijsko progo v Riu. Za Kragljevo bodo le svojevrstno ogrevanje pred evropskim prvenstvom, ki bo od 1. do 3. junija v Pragi.

Lani je prvenstvo stare celine gostil Tacen, ki pa v posamični konkurenci slovenskih adutov ni razveselil s posamičnimi odličji. Letos bo slovensko prizorišče gostilo četrto tekmo svetovnega pokala, ki bo na začetku septembra. Zaključek svetovnega pokala, ki bo letos obsegal pet tekem, bo teden dni kasneje v še enem tradicionalnem divjevodaškem prizorišču, španskem Seu d'Urgellu. Uvodni paket treh tekem bo sicer na začetku poletja, prva postaja svetovnega pokala pa bo od 22. do 24. junija slovaški Liptovsky Mikulaš.

Pogled v prihodnost

V reprezentančnem zastopstvu bosta bržkone tudi kanuistki Soških elektrarn Nina Bizjak in Alja Kozorog, ki bosta v letošnji sezoni še dejavni tudi v kategoriji do 23 let. Tudi mlajše člane in mladince čakata svetovno in evropsko prvenstvo, ki bosta julija in avgusta v Ivrei in Bratislavi. Pod drobnogledom bo solkanski kajakaš Tine Kancler, ki je po naslovu mladinskega evropskega prvaka letos prestopil med mlajše člane, kjer ga čaka zelo močna notranja konkurenca. Zanimivo pa bo spremljati tudi tekmovalni razvoj kanuista Nejca Polenčiča, ki je lani le za las zgrešil zmagovalne stopničke tako na mladinskem evropskem kot svetovnem prvenstvu.

Tudi letos se tako obeta viden klubski delež v (mlajših) reprezentančnih selekcijah. Ne nazadnje bo Solkan leta 2020 prizorišče evropskega prvenstva za mladince in mlajše člane. Velika večina klubskih reprezentančnih adutov se bo predstavila tudi na tekmi za točke ICF Rankinga. Prihodnji konec tedna jih čaka primerljiva slalomska konkurenca iz Italije, Nemčije, Češke, Slovaške ...


Najbolj brano