Počakajte z zamenjavo gum, zime še ni konec

Čeprav je zimska oprema vozil po zakonu obvezna med 15. novembrom in 15. marcem, ne kaže hiteti z zamenjavo gum. Vremenoslovci za konec tedna napovedujejo ohladitev in tudi sneženje, v zimskih razmerah pa je zimska oprema - ne glede na datum - obvezna.

V prihodnjih dneh lahko voznike ponovno preseneti snežna 
pošiljka. Foto: STA
V prihodnjih dneh lahko voznike ponovno preseneti snežna pošiljka. Foto: STA

SLOVENIJA > Po nedavnem izrazitem mrazu in sneženju, ki ni prizaneslo niti krajem ob morju, smo z odjugo “skočili” v pomlad, vendar napovedi kažejo, da se zima še ni dokončno poslovila. Konec tedna bo hladen in moker, marsikje tudi zasnežen. Tudi zato policisti svetujejo voznikom, naj ne hitijo z menjavo zimskih gum, ki so sicer obvezne do 15. marca. “Če pa jih že boste zamenjali z letnimi, imejte v prtljažniku vsaj verige ali verigam enakovredne pripomočke, ki jih boste lahko hitro namestili ob morebitnem nenadnem poslabšanju voznih razmer,” svetujejo na generalni policijski upravi.

Tudi spomladi lahko presenetita sneg in led

Spomladansko vreme je nestanovitno in lahko preseneti. Kljub otoplitvi je zlasti v zgodnjih jutranjih urah, ponoči in v senčnih legah ter višjih krajih še vedno poledica. Vozniki naj imajo zato v vozilu za vsak primer tudi metlico in strgalo za čiščenje stekel, brisalci naj bodo brezhibni, v posodi za čiščenje stekel pa naj bo dovolj tekočine, ki ne zmrzuje. Ker se vozniki lahko v snegu znajdejo tudi v večjih zastojih, naj imajo v vozilih tudi topla oblačila, kakšno odejo in svetilko, pa tudi lopata ne škodi. In tudi mobilni telefon s polno baterijo je že skoraj obvezna “oprema” vsakega voznika.

Zimska oprema je obvezna med 15. novembrom in 15. marcem, v primeru zimskih razmer pa tudi pred in po omenjenih datumih.

Zimske razmere se torej ne ozirajo na datum. In v takšnih razmerah morajo biti vozila ustrezno opremljena, opozarjajo na policiji. Z zimskimi gumami ali pa z letnimi gumami, vendar morajo imeti vozniki v tem primeru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredne pripomočke.

Spremljajte napovedi

Vozniki naj pred odhodom na pot preverijo vremensko napoved in vozne razmere. Če so napovedi slabe in potovanje ni nujno, naj se temu raje izognejo. Če pa se vendarle ne morejo, veljajo enaka pravila kot v “pravi” zimi: voziti je treba počasneje, previdno in z večjo varnostno razdaljo. Vsaka napaka je namreč lahko usodna. Če pa obtičijo v zastojih, naj upoštevajo navodila vzdrževalcev cest in policistov.

Voznike pa lahko doletijo tudi kazni. Če vozilo nima predpisane opreme, je globa za takšen prekršek 40 evrov. V primeru, da se neustrezno opremljeno vozilo ustavi na cesti in ovira promet, ga mora voznik takoj odstraniti, čaka pa ga še 500 evrov globe in pet kazenskih točk.


Najbolj brano