Ob parket zgolj zaradi zabave?

V zadnjem letu dni se je zvrstilo nekaj vandalskih dejanj v in ob podružnični osnovni šoli v Vrtojbi. Nič tako izjemnega, hujših primerov zagotovo ne manjka. Pa vendar je med drugim nastala škoda na parketu telovadnice, ki so ga posuli z vsebino gasilnih aparatov in nato oprali z vodo iz hidranta. Popravila pa bo najbrž plačala občina ...

V prostore šole v Vrtojbi so se nekajkrat prikradli nepovabljeni in 
enkrat poškodovali parket v telovadnici.    Foto: Ambrož Sardoč
V prostore šole v Vrtojbi so se nekajkrat prikradli nepovabljeni in enkrat poškodovali parket v telovadnici.  Foto: Ambrož Sardoč

VRTOJBA > Kot pojasnjujejo na novogoriški policijski upravi, so lani in nato še enkrat letos obravnavali posamezne primere različnih oblik vandalizma na območju podružnične šole v Vrtojbi. Ugotovili so, da so zanje odgovorne mlajše osebe. Večje gmotne škode po podatkih policije ni bilo, podala je le poročila tožilstvu, primere pa obravnavala v sodelovanju z vodstvom šole in z drugimi pristojnimi ustanovami. Ter poostrila nadzor v okolici podružnice.

Po neuradnih podatkih naj bi nekajkrat šlo “le” za nedovoljene vstope oziroma vlome v šolski kompleks. Enkrat sta bila poškodovana reflektorja, najhujše posledice pa so bile poleti, ko je nekdo na parket telovadnice izpraznil gasilna aparata in potem to opral z vodo iz hidranta.

Primož Hvala Kamenšček, ravnatelj: “V tem času smo izvedli veliko aktivnosti, tako šola kot občina Šempeter - Vrtojba, da smo uspešno preprečili vandalizem, ki se je pojavljal.”

Danes naj bi bile razmere v podružnični ustanovi boljše. Ravnatelj šempetrske šole Primož Hvala Kamenšček pravi: “V tem času smo izvedli veliko aktivnosti, tako šola kot občina Šempeter - Vrtojba, da smo uspešno preprečili vandalizem, ki se je pojavljal.” Kot je dodal, ne gre le ukrepe, ki bi zagotavljali varnost.

Naj šola pove, kaj narediti, denar bo

Po besedah župana Milana Turka je občina med drugim izboljšala javno razsvetljavo na območju in se med drugim s šolo dogovarjala o tehničnem varovanju. Zagotoviti denar za izboljšave ne bo problem, poudarja župan. Vendar kot je dodal, mora zadevo izpeljati šola, “ki ima objekte v upravljanju in je dolžna to urediti tako, kot meni, da je prav.” Podobno je pred časom ponovil pred svetniki občine. Kajti zadeva je segla tudi do občinskega sveta, kjer so postavili vprašanje, kaj se v podružnici dogaja in kako so ter še bodo ukrepali.

Vzgojni ukrepi?

Najhujše od vsega je bilo torej močenje parketa v telovadnici. Ta škoda še ni ocenjena, je dejal župan. A morda jo bo težko oceniti, saj kot razlaga ravnatelj, je bila talna obloga problematična že preden so jo “vandali” polili.

O ukrepanju zoper storilce, ki naj ne bi ostali neznani pa ... Ravnatelj je bil kratek: “Glede samega kaznivega dejana smo primer predali pristojnim organom in o tem ne morem kaj več povedati. Naloga pristojnih organov je, da skladno s predpisi postopajo glede obravnave primera.” Dodal je, da odziva doslej niso dobili, kot že omenjeno, pa je policija ugotovila, da je šlo za mladino, kar se ne obravnava na običajen način. Kaj pa na vzgojnega?

Ravnatelj je razložil, da tudi če bi dokazano šlo za domače šolarje, ne bi mogel ukrepati, ker so se vandalizmi dogajali v času, ko v šoli ni ne pouka ne drugih dejavnosti za njene varovance. Kako ravnati glede škode, če so storilci odkriti, pa se po njegovih besedah v tem primeru mora odločiti občina kot lastnica šolskih stavb.


Najbolj brano