Dva tedna bodo žabam pomagali pri selitvi

Včeraj so zaposleni v Parku Škocjanske jame in naravovarstveni nadzorniki postavili 500 metrov platnene ograje ob cesti Famlje - Ribnica pri Bujah. Zaustavila bo žabe, ki se v teh dneh začenjajo množično seliti iz gozda proti reki Reki.

Tako so včeraj postavili pol kilometra platnene ograje, ki bo 
zaustavila žabe, ob cesti pri Bujah. Foto: Helena Race
Tako so včeraj postavili pol kilometra platnene ograje, ki bo zaustavila žabe, ob cesti pri Bujah. Foto: Helena Race

BUJE > V prihodnjih dveh tednih jih bodo vsako jutro in večer pobirali in prenašali čez cesto ter jih tako reševali pred avtomobilskimi kolesi.

Odsek nad Žagarjevim mlinom v Bujah so izbrali, ker tam cesto prečka zelo veliko žab, saj je umirjena Reka pred mlinom zanje ugoden življenjski prostor. Na drugem odseku, pri odcepu za Gornje Ležeče, kjer se žabe tudi množično selijo in je v teh dneh že opaziti mnogo povoženih, zaradi neugodnega terena ograje ne morejo postaviti. Reševanje dvoživk, ki so ena najbolj ogroženih živalskih vrst, je del projekta Za Kras, katerega cilj je ohranjanje habitatnih tipov in vrst na območju Nature 2000, je pojasnil Borut Kokalj iz Parka Škocjanske jame. V parku so za delo najeli študente in druge, ki želijo pri tem sodelovati, jim ponudili plačilo in izobraževanje o pomenu varovanja dvoživk.

Projekt bodo izvajali štiri leta, v tem času pa tudi proučevali populacijo žab, ki spomladi prečka cesto, da pride do Reke, jeseni pa se čeznjo vrača v gozd.


Najbolj brano