Župan ima alternativni predlog

Glede na doslej javno izražena stališča strank in skupin v mestnem svetu bi proti soglasju k prodaji vile Rafut, o katerem naj bi na poziv ministrstva za izobraževanje mestni svet odločal v četrtek, glasovalo vsaj dvanajst svetnic in svetnikov. A obeta se še en preobrat.

   Se bo izkazalo, da je protest zalegel? Foto: Leo Caharija
Se bo izkazalo, da je protest zalegel? Foto: Leo Caharija

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) namerava Laščakovo vilo na Pristavi pri Rožni Dolini prodati na dražbi. Pred tem potrebuje vrsto dokumentov in dovoljenj, med drugim tudi soglasje Mestne občine Nova Gorica. Javno ogorčenje, ki ga je vzbudila napoved o glasovanju bo, kot kaže, morda pripeljalo do novega preobrata.

Župan je skrivnosten

Pri občinski upravi smo želeli pridobiti bolj natančne informacije o tem, zakaj občina v vilo ne preusmeri denarja, ki si ga je obetala za, zdaj izgubljeno, remizo. Na ponedeljkovem protestu je bilo namreč slišati vprašanje, ali je morda Matej Arčon zavajal javnost, ko je leta 2016 in 2017 predstavljal vilo kot plan B v primeru, da se zgodba z remizo ne izide.

Mirka Križnič,

stiki z javnostjo

“Svetnikom bo župan v odločanje predložil alternativni predlog za reševanje vile.”

Jedro težav naj bi bilo v tem, so pred časom pojasnili na občini, da v vilo ne bi mogli umestiti mladinskega centra ali e-hiše, ki so ju nameravali preseliti v remizo. Stavba je namreč preveč oddaljena od središča. Toda ali to pomeni, da občina za projekt revitalizacije območja Rafuta res ne bi mogla kandidirati za sredstva v okviru mehanizma celostnih teritorialnih naložb? In zakaj se je zgodila sprememba stališča? Je morda občina iz Ljubljane dobila namig, da z vilo Rafut na razpisu ne bi bila uspešna? “Župan bo odgovore na vprašanja, ki jih izpostavljate, povedal na četrtkovi seji mestnega sveta,” je odgovorila odgovorna za stike z javnostjo Mirka Križnič. Skopo, a s pomembnim dodatkom: “Svetnikom bo župan v odločanje predložil alternativni predlog za reševanje vile Rafut.”

Razprava bi lahko bila vroča

Tudi za odgovor na vprašanje, kakšen bo ta predlog, bo očitno treba počakati na jutrišnjo sejo.

Svoje nasprotovanje prodaji so že izrazili svetniki Goriške.si, ki so pozvali na ponedeljkov protest proti prodaji vile. Med protestniki sta nasprotovanje izrazila svetnika NSi in SDS Anton Harej in Damjana Pavlica. Do včeraj je bilo neznano stališče svetnikov Socialnih demokratov. A so se izjasnili s sporočilom za javnost. “Socialni demokrati ne bomo podprli sklepa o soglasju k prodaji Laščakove vile. Prepričani smo, da je to enkratno zgradbo skupaj s parkom potrebno obdržati v javni lasti, dostopno širši javnosti, nenazadnje ima vila tudi status kulturne dediščine lokalnega pomena. Prav zaradi tega je obveza lokalne skupnosti, da objekt obravnava kot dediščino, ki jo je potrebno ohraniti tudi prihodnjim rodovom,” so napisali in županu predlagali, naj v sodelovanju z državo poišče možnost za obnovo stavbe.


Komentar novinarja

Vesna Humar

Ptičke v kletki in angleške bombe

Krivično bi bilo reči, da je za žalostno propadanje vile Rafut kriva Mestna občina Nova Gorica. Država ima svoje mehanizme in ustanove, preko katerih bi bila dolžna skrbeti za kulturne spomenike, lokalna skupnost pa je, vsaj od leta 2010 naprej, zelo intenzivno iskala možnosti za revitalizacijo stavbe. Precejšnja mera brezbrižnosti in slabe presoje najbolj odgovornih je privedla do tega, da so odpeljali številni vlaki za evropska sredstva ter je vila zapuščena in osamljena dočakala svoj 100. rojstni ...

Preberi več

Najbolj brano