Ptičke v kletki in angleške bombe

Krivično bi bilo reči, da je za žalostno propadanje vile Rafut kriva Mestna občina Nova Gorica. Država ima svoje mehanizme in ustanove, preko katerih bi bila dolžna skrbeti za kulturne spomenike, lokalna skupnost pa je, vsaj od leta 2010 naprej, zelo intenzivno iskala možnosti za revitalizacijo stavbe. Precejšnja mera brezbrižnosti in slabe presoje najbolj odgovornih je privedla do tega, da so odpeljali številni vlaki za evropska sredstva ter je vila zapuščena in osamljena dočakala svoj 100. rojstni dan. Ki je bil hkrati obletnica začetka prve svetovne vojne. Hiša še ni bila stara leto dni, ko so jo zadele prve granate. In nekaj let po tem, ko so jo temeljito prenovili, se je že začela naslednja vojna. Pred vilo, v razkošnem parku, je bilo polno ptičkov v kletkah, se spominja Goričan, ki je tam živel nekaj mesecev. Ptiči so izginili, ko so padle angleške bombe. Še sreča, da niso bile ameriške, pravi domačin, sicer od stavbe ne bi ostalo nič. Zgodovina vile in življenjska zgodba njenega snovalca in lastnika Antona Laščaka, arhitekta slovenskega rodu, ki si je izmislil neoislamski arhitekturni slog ter po svetu gradil palače za kralje, nista dragoceni le kot ostalina nekega minulega časa. Sta priči kulturne širine in odprtosti v svet. Vrednosti, ki bogatijo goriški prostor ter s tem Slovenijo. Adutov, ki v globaliziranem 21. stoletju pridejo še kako prav. In niti slučajno le zaradi sentimentalne nostalgije, temveč zaradi povsem konkretnih razvojnih priložnosti, ki jih ponujajo.

Na ministrstvih svetovljanstva vile Rafut očitno niso nikoli razumeli. Razumejo pa ga Novogoričani in Goričani. Zaradi tega razumevanja, in ne z namenom, da zrušijo predsednika vlade ali župana, so se tudi zbrali v ščitu okrog stavbe. Z angažmajem in pristnostjo, ki jih je v z jamranjem zaznamovani Sloveniji žal videti vse redkeje.

Tudi zaradi iskrenosti ljudi, ki se bodo, če začnejo padati politične bombe, razbežali kot eksotične ptice, ne bi bilo dobro, da stavba postane kmet na šahovnici v predvolilni partiji, ki se, kot kaže, že začenja. Po drugi strani pa je za vilo, ki doslej res ni imela sreče, vsaka pomoč dobrodošla. In če bodo bližajoče se parlamentarne ter lokalne volitve pripomogle k temu, da se bo za Laščakov dom vendarle začelo boljše stoletje, tudi prav.


Preberite še


Najbolj brano