Milijoni, sanje in cilji

Drevi in jutri bomo dobili še preostale četrtfinaliste nogometne lige prvakov, v četrtek pa bo znano, katera osmerica bo nadaljevala izločilne boje v evropski ligi. V petek bo pozornost že usmerjena na žreb v Nyonu.

Jose Mourinho bo poskušal popeljati rdeče vrage do nogometnega 
raja. Foto: Alessandro Garofalo
Jose Mourinho bo poskušal popeljati rdeče vrage do nogometnega raja. Foto: Alessandro Garofalo

Kdo se bo pridružil Realu, Juventusu, Manchester Cityju in Liverpoolu v četrtfinalu elitnega klubskega tekmovanja, bo torej jasno po še zadnjih štirih povratnih dvobojih osmine finala. Pravzaprav lahko omenjeni četverici že vnaprej prištejemo Bayern. Resda Bešiktaševi privrženci ustvarijo največji hrup v ligi prvakov in se je nogomet že večkrat izkazal za nepredvidljivega, a bavarskemu velikanu bi po domači zmagi s 5:0 napredovanje med najboljšo osmerico preprečil le vesoljni potop.

Bistveno bolj negotova izhodišča so na preostalih treh dvobojih. Jose Mourinho je z Manchester Unitedom največji angleški derbi proti Liverpoolu dobil v svojem značilnem slogu. Tekmeci so pritiskali, nizali kote in streljali, a ni pomagalo. Zmaga je ostala doma, portugalski trener pa se ne ozira na pripombe o umetniškem vtisu. Tako kot se ni po prvi izločilni tekmi lige prvakov v Sevilli, ko bi si gostitelji nemara zaslužili kaj več kot remi brez golov. Cilj pač posvečuje sredstva. Mourinho, ki mora upravičiti 16 milijonov evrov letne plače, to dobro ve.

Liga prvakov

osmina finala, danes - Manchester United : Sevilla, Roma : Šahtar; jutri - Bešiktaš : Bayern, Barcelona : Chelsea.

Zanimivo je, da se bosta drevi soočila tudi zmagovalca evropske lige zadnjih štirih sezon. Res pa je, da je rdečim vragom v pretekli sezoni drugo evropsko tekmovanje služilo kot sredstvo vrnitve v ligo prvakov. Letos si bodo to možnost priigrali tudi prek domačega prvenstva, precej slabše pa v Španiji kaže Sevilli Vincenza Montelle. Če bi vzeli v zakup zgolj primerljivi tržni vrednosti obeh moštev in kupni moči klubov, potem Španci drevi sploh ne bi prišli na Old Trafford. V Gledališču sanj pa bo Sevilla vendarle poskušali izživeti svoje sanje.

Tako in drugače še precej bolj odprt utegne biti drevišnji obračun na olimpijskem stadionu v Rimu. Šahtar Donjeck prinaša v večno mesto prednost 2:1 s prve tekme. Kaj lahko bi bila še višja. Ne nazadnje Ukrajinci v Evropi letos delujejo prepričljivo: v skupinskem delu lige prvakov so denimo zaprli pot do osmine finala Napoliju. Po drugi strani je Roma spet navdahnjena, saj je v Neaplju zadela štirikrat, Torinu pa je doma natresla tri gole.

Papirnati derbi tedna bo jutri v katalonski prestolnici. Barcelona je glede na potek prve tekme iztržila sijajen izid 1:1 na Stamford Bridgu. Zelenica Nou Campa je sicer širša od londonske škatlice vžigalic in je pisana na kožo načinu igre vodilne ekipe španskega prvenstva, ni pa dvoma, da bi Barcelono čakalo bistveno težje delo, če Lionel Messi ne bi dosegel izenačujočega izida na prvi tekmi. Ni rečeno, da si Katalonci ne bi polomili zob na trdnjavi, ki bi jo postavil Antonio Conte. Angleškim prvakom sicer v domačem prvenstvu ne gre vse po načrtih. V preostalih osmih krogih se bodo morali še kako potruditi, da bodo ujeli vlak za ligo prvakov v prihodnji sezoni.

Pomlad pa se ni začela po željah še za enega zelo dobro plačanega italijanskega trenerja v tujini. Roberto Mancini naj bi v Rusiji zaslužil dobrih pet milijonov evrov na sezono, rezultati pa so vsaj v domačem prvenstvu pod pričakovanji. Na dveh spomladanskih dvobojih je Zenit le remiziral brez golov, v četrtek pa bodo Miha Mevlja in soigralci morali zabiti vsaj en gol, če bodo v četrtek v osmini finala evropske lige želeli izločiti Leipzig, ki je brez Kevina Kampla prvo tekmo dobil z 2:1.


Najbolj brano