Za predrago maketo drugega tira je kriv ponesrečen excel

Direktor direkcije za infrastrukturo (Drsi) Damir Topolko včeraj ni odstopil. Priznal je, da je direkcija za izdelavo makete drugega tira naredila napako in izbrala napačnega ponudnika, ki je bil dvakrat dražji od tekmeca. A direktor trdi, da ni odgovoren za dvakrat preplačano maketo. Po njegovih besedah se je zgodila napaka pri vnašanju podatkov v tabelo v excelu.

Kontejner  z multimedijsko maketo pred Taverno postaja slaven.   Foto: Tomaž Primožič/FPA
Kontejner z multimedijsko maketo pred Taverno postaja slaven.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

LJUBLJANA > “Evidentno je, da je šlo za ponesrečen vnos številk v excelovo tabelo in posledično napačen izračun,” je razlog, zakaj so bolje točkovali bistveno dražjo ponudbo za maketo, utemeljil Damir Topolko. “Komisija je uporabila excelovo predlogo za ocenjevanje ponudb, v predlogi pa niso bile ustrezno korigirane formule, ki se tičejo tega konkretnega javnega naročila. Očitno so v tem delu odpovedale kontrole,” je še dejal. Zdaj bodo preverjali odgovornost članov tričlanske razpisne komisije. Za začetek so na direkciji zamenjali le skrbnico tega projekta.

Topolko pojasnjuje, da vsako ponudbo, ki jo izbere komisija, preverita in parafirata dva človeka, šele nato jo v podpis dobi direktor. Dodaja, da so lani na ustaljen način izpeljali 360 javnih naročil in da je sam podpisan na več kot 20.000 dokumentih na leto, zato mora zaupati sodelavcem, ki mu te dokumente pripravijo. Zato ne bo prevzel objektivne odgovornosti in ne bo odstopil, čeprav je podpisan pod odločitev o oddaji javnega naročila podjetju Art Rebel9 za 133.000 evrov. Ob upoštevanju razpisnih pogojev, ki jih je direkcija sama postavila, in pravilnem točkovanju ponudb, bi moral biti izbran cenejši ponudnik, podjetje RPS, ki bi maketo izdelalo za 60.800 evrov.

Danes bo Cerar pričal o tiru

Na vrhovnem sodišču bo je za danes sklicana javna obravnava o pritožbi pobudnika referenduma o zakonu o drugem tiru Vilija Kovačiča na referendumski izid. Kot priča je vabljen tudi predsednik vlade Miro Cerar.

Gašperšičeva revizija potrdila: izbrali so napačnega ponudnika

Topolko je potrdil napako pri točkovanju cene obeh ponudnikov, ki smo jo ob pregledu razpisne dokumentacije opazili tudi v našem uredništvu, kot smo poročali včeraj. Enako - da je direkcija izbrala napačnega ponudnika - je včeraj ugotovila tudi interna revizija, ki jo je v torek uvedel minister za infrastrukturo Peter Gašperšič. Po izsledkih revizije je direkcija med postopkom celo opazila napako pri točkovanju kvalitete izdelave makete in jo tudi popravila, pri točkovanju cene pa je napaka ostala.

Makete, ki je zdaj razstavljena v kontejnerju v Kopru, podjetju Art Rebel9, ki ga vodi Matjaž Požlep, še niso plačali. Ali in koliko bodo po razkritju napake plačali zanjo, Topolko še ne ve, saj bo to odvisno od pravnih posvetovanj, ki jih bodo še opravili.

Branko Filipič, direktor neizbranega podjetja RPS, nam je včeraj odgovoril: “Na odpiranju ponudb se je izkazalo, da sta bila oddana predloga zastavljena na povsem različnih nivojih. Naša rešitev je bila klasična. Izbrani ponudnik pa je podal rešitev, ki je omogočala dodatne funkcionalnosti. Take makete za našo ponujeno ceno ni mogoče izvesti. V podrobnosti izbora se nismo več spuščali in nimamo želje po reviziji postopka.” Je pa podjetje RPS kasneje sodelovalo pri izdelavi makete, saj je pripravilo spodnji relief. “21. novembra lani smo prejeli naročilo za delno izdelavo makete s strani izbranega izvajalca,” je še pojasnil Filipič.

Maketo naj bi izvzeli iz EU denarja

Za 80 odstotkov denarja za maketo je bil predviden evropski denar, zato bi zaradi neracionalne poraba evropskega denarja Slovenija lahko imela težave. Damir Topolko je povedal, da bi zdaj lahko maketo izvzeli iz evropskega sofinanciranja, tako da naj napaka ne bi vplivala na nadaljnje črpanje evropskega denarja.


Najbolj brano