Sklenili roke okrog vile

Ministrstvo za izobraževanje je napovedalo, da bo Laščakovo vilo ali vilo Rafut prodalo na javni dražbi, saj ne vidi druge možnosti, ki bi zaustavila propadanje stavbe. Protestniki pa menijo drugače: če sta zavedanje o njuni dragocenosti in volja ohraniti vilo in park, se bo našla tudi pot.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

PRISTAVA > Edina pot k Laščakovi vili vodi čez vrt zasebnika. Makadamska cesta se do stavbe vije v serpentinah, ovinke pa sekajo stopnice, kamnite in na pol obrasle z mahom. Kot iz filma.

O kozah in Nemcih

“Veste kaj. Ko smo prišli sem, ko sem vstopil v to stavbo, se mi je zdelo, kot da sem v pravljici. V Zgodbah iz tisoč in ene noči.” Tako je pripovedoval Stefano Pollicardo, eden od prebivalcev sosednje Gorice, ki so včeraj prišli izrazit svoje nasprotovanje prodaji vile. Star je 81 let. In v vilo so med vojno oblasti njegovo družino sem preselile iz Streliške ulice, ki ni bila več varna. V Vilo je prišel s starši, starimi starši in kozo po imenu Miška. “V hiši je bil klavir znamke Steinway. Moja mati je igrala in Nemci so jo prihajali poslušat.” Izvor njegovega priimka je grški. Njegova mama pa se je pisala Gregorič in je bila doma iz Bukovice. S slovensko babico Julko sta z velike terase v prvem nadstropju vile opazovala bliske ob bombardiranju Pordenona in Vidma.

Protestniki so včeraj na transparent napisali “Nekatere stvari niso na prodaj”. Zgodba o Steinwayu in Miški, značilno eksotično goriška, gotovo ni.

Prodajo je treba ustaviti

“V društvu predlagamo. da se temeljito razmisli tako o vili kot o dediščini aleksandrink ter da se poveže egiptovsko izročilo v zgodbo goriškega območja. Kako to storiti, morajo znati odgovoriti načrtovalci razvoja. Ostali bomo pomagali,” razmišlja predsednica Društva za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink Darinka Kozinc.

Da morajo odgovornost za vilo prevzeti izvoljeni predstavniki ljudstva, so prepričani v civilnem združenju za ohranjanje naravne in kulturne dediščine vile in parka, ki je vzniknilo ob nedavni novici, o nameravani prodaji. Kot je pojasnila njihova predstavnica Edica Kodrič, od države zahtevajo, da ustavi prodajo, ki se dogaja ravno v predvolilnem obdobju, ter najde sredstva za obnovo ali vsaj imenuje medresorsko komisijo, ki jih bo iskala. Od občinske uprave pa pričakujejo več odgovornosti in transparentnosti pri odločanju. “Priznam, da smo bili tudi prebivalci premalo aktivni. Ampak zbudili smo se. Prepričana sem, da ne prepozno,” je dodala Kodričeva.

Laščakova vila kot palača Longo?

“Protest je nastal spontano. Danes so tu različne organizacije in posamezniki z obeh strani meje, ki jim ni vseeno za vilo,” je v imenu Goriške.si, ki je pozvala k protestu, povedal aktivist, sicer po poklicu zdravnik, Gabrijel Fišer: “Nedavna rušitev renesančne Longove palače v Kopru, katere lastnik je stavbo kupil na javni dražbi in toliko časa zavlačeval z nujnimi vzdrževalnimi deli, da je gradbeni inšpektor na koncu odobril rušenje zaradi nevarnosti za okolico, je le eden od mnogih primerov, ki kličejo k drugačnemu ravnanju onkraj gole ekonomske računice.”

Laščakova vila, ki je preživela, kot so poudarjali protestniki, dve vojni in dva potresa, je morda res v slabem stanju. A se ne bo zrušila jutri. Mestni svetnik NSi Anton Harej razmišlja: “V sedanji evropski perspektivi sredstva za tovrstne obnove res zmanjkujejo, a morda bodo na razpolago v naslednji. Za popravilo strehe, ki bi zaustavilo propadanje objekta, pa mislim, da lahko postrgamo denar tudi v občinskem proračunu.” Ironično je, so še poudarili protestniki, da se prodaja dogaja v Evropskem letu kulturne dediščine in ob napovedi Nove Gorice, da bo kandidirala za Evropsko prestolnico kulture.


Najbolj brano