Cerar želi dokončati delo

Stranka SMC gre na državnozborske volitve z novim starim predsednikom, premierjem Mirom Cerarjem, ter s programom, za katerega pravijo, da je bolj konkreten od tistega, s katerim so pred štirimi leti prišli na oblast. Zdaj se namreč lahko opirajo na izkušnje in poznavanje sistema.

Cerarja je v javnem glasovanju kot edinega kandidata soglasno podprlo 218 delegatov, brez vzdržanega ali glasu proti. Foto: Nebojsa Tejic
Cerarja je v javnem glasovanju kot edinega kandidata soglasno podprlo 218 delegatov, brez vzdržanega ali glasu proti. Foto: Nebojsa Tejic

MARIBOR > Miro Cerar je bil edini kandidat za predsednika stranke SMC in članstvo ga je za vnovični mandat izvolilo brez glasu proti. Cerar je na sobotnem kongresu stranke izpostavil že opravljeno delo stranke in vlade, ki jo vodi, a poudaril, da njihovo delo ni končano. “Zato je potreben drugi mandat in zato se borimo zanj. Ker je treba delo opraviti do konca.”

Cerar: vloga SMC je povezovalna

Cerar na sobotnem kongresu ni konkretno odgovoril, v kakšni koaliciji se vidi v prihodnjem mandatu, izpostavil pa je povezovalno vlogo SMC in napovedal povolilne pogovore z vsemi, tudi s kakšno stranko z desnega političnega pola, vendar ne s stranko SDS. “Verjamem, da mora imeti SMC vodilno vlogo v prihodnji vladi, sicer se bomo vrnili v stare tirnice oziroma stare prakse, ki so nas pripeljale v krizo,” je dejal.

Dolgočasni odličnjaki ali ponavljalci

Cerar meni, da si zaslužijo boljšo oceno kot nekatere vlade pred njimi. Državljanom, ki se bodo predvidoma junija odločali, komu dati glas na volitvah, svetuje, naj se vprašajo, “ali bi raje živeli prihodnost z malo bolj dolgočasnimi odličnjaki, ali bodo tvegali s tistimi, ki bi v resnici morali ponavljati letnik, ne pa mandata.”

A do tega, da bi SMC po volitvah obdržala vlogo tistega, ki izbira, s kom se bo pogovarjal, je treba še priti. Stranki trenutne javnomnenjske ankete namenjajo bistveno manj podpore, kot jo je dobila na zadnjih volitvah. Na vprašanje, kako bodo prepričali volivce, je Cerar odgovoril, da s svojim volilnim programom ne bodo dokazali le tega, da so Slovenijo znali potegniti iz krize, pač pa tudi to, da imajo vizijo za prihodnost.

Štirje sklopi, 21 področij, 175 ukrepov

V soboto je kongres SMC sprejel program stranke za prihodnja štiri leta. Naslovili so ga Bolje za vse, vanj pa strnili 175 ukrepov na 21 področjih. Kot je zatrdil predsednik programske konference Aleksandar Kešeljević, v programu ni nerealnih obljub, v primerjavi s programom izpred štirih let pa tokratni sloni na izkušnjah in poznavanju sistema. V načrtu SMC je Slovenija kot pravična, digitalna, zelena, zdrava in varna država, v kateri bo življenje boljše za vse. Program se med drugim osredotoča na varovanje naravnih virov in večjo energetsko samooskrbo, na trgu dela omenja ustanovitev zadruge, ki bi povečala socialno varnost prekarnih delavcev. V programu SMC je tudi brezplačni vrtec za vse otroke leto pred vstopom v osnovno šolo.

V programu so izpostavili dolgoročno stabilne in razvojno naravne javne finance. Na seznamu ciljev je znižanje progresije na dohodninski lestvici za povišanje neto plač in prilagoditev sistema plač v javnem sektorju za bolj pravično nagrajevanje. Obljubljajo nadaljevanje boja proti korupciji.


Komentar novinarja

Denis Sabadin

Odsev izpred štirih let

S sobotnim kongresom naše največje parlamentarne stranke se je tudi simbolno začela resna predvolilna kampanja. Nekateri so jo sicer izvajali ves mandat, drugi samo zadnjega pol leta, odslej pa je lov na glasove volilcev odprt, kar pomeni, da moramo uredbe in predloge, ki se bodo valjali v političnem prostoru v naslednjih treh mesecih, jemati zgolj kot priboljšek k predvolilni mineštri. Kljub izgubi precejšnje javne podpore - SMC je v javnomnenjskih raziskavah zdrsnila na peto mesto - je treba ...

Preberi več

Najbolj brano