V Ljubljani padel hrvaški Escobar

V reškem pristanišču so v okviru mednarodne preiskave NANA zasegli sto kilogramov kokaina, ki je iz Paname pripotoval v zabojniku z 20 tonami kovinskega odpadnega materiala. V zaključni akciji so glavnega vodjo združbe Stjepana Prnjata, ki mu v domovini pravijo kar hrvaški Escobar, aretirali v Ljubljani.

V mednarodni preiskavi NANA, ki so jo vodili iz Zagreba, so 
sodelovali tudi slovenski policisti.  Foto: MUP
V mednarodni preiskavi NANA, ki so jo vodili iz Zagreba, so sodelovali tudi slovenski policisti.  Foto: MUP

S hrvaškega ministrstva za notranje zadeve so sporočili, da so v sredo na območju Hrvaške in Slovenije aretirali osem ljudi, šest državljanov Hrvaške, starih od 39 do 59 let, ter 48-letnega Španca in 43-letnega državljana BiH in Nizozemske. Sodelovanja v združbi je osumljen še 58-letni Nizozemec.

Na generalni policijski upravi so včeraj potrdili, da je slovenska policija sodelovala v mednarodni kriminalistični preiskavi, v okviru katere so v Ljubljani prijeli hrvaškega državljana, enega od glavnih organizatorjev v mednarodni kriminalni združbi. Hrvaška je zanj razpisala evropski nalog za prijetje in predajo. O izročitvi prijetega Hrvaški bo odločalo pristojno sodišče, je pojasnil Drago Menegalija, tiskovni predstavnik za področje kriminalitete.

100 kilogramov kokaina so v reškem pristanišču našli v zabojniku s kovinskim odpadom.

Banane in ananas - krinka za prevoz droge

Hrvaška policija je sporočila, da so člani združbe večje količine kokaina tihotapili iz Južne Amerike v Evropsko unijo v ladijskih kontejnerjih. Uradno naj bi v njih prevažali malo vredno blago (banane, ananas ...) . Že lani so dvakrat organizirali takšen transport, v poslu pa so sodelovala hrvaška podjetja.

V reškem pristanišču so v zabojniku, v katerem bi moralo biti le 20 ton kovinskega odpada, pred dnevi odkrili 100 paketov, v katerih je bilo 100 kilogramov kokaina. Člani združbe so nameravali tovor odpeljati v Zagreb. Na črnem trgu naj bi bil zaseženi kokain, vreden 15 milijonov evrov. Že pred tem so v okviru iste preiskave policisti zasegli 150 kilogramov marihuane in večjo pošiljko cigaret, ki je bila vredna 350.000 evrov.

Osumljene so včeraj že pripeljali na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika reškega sodišča, ki je zanje odredil pripor. V preiskavi, poimenovali so jo NANA, so poleg hrvaških in slovenskih policistov sodelovali še nemški, nizozemski, španski, italijanski, panamski in kolumbijski varnostni organi, pa tudi predstavniki ameriške agencije za boj proti drogam DEA in Europola, vse aktivnosti so koordinirali iz Zagreba.

Za sto kilogramov kokaina naj bi plačal 300.000 evrov

Hrvaški mediji poročajo, da je bil na vrhu piramide 47-letni Stjepan Prnjat, hrvaški državljan, po rodu iz Zenice, ki pa ima naslove prijavljene v Zagrebu ter na Slovaškem in v Nemčiji. V domovini in v tujini so ga že večkrat obravnavali zaradi trgovine z mamili. V Italiji je bil zaradi tihotapljenja droge obsojen na dolgo zaporno kazen, v Zagrebu pa so mu nazadnje sodili zaradi pranja denarja, zasluženega s preprodajo droge. Med osumljenimi hrvaškimi državljani sta po poročanju Novega lista tudi 43-letni Ante Lukenda, diplomirani kriminalist, in njegov brat.

Preiskovalci so ugotovili, da se je deveterica osumljenih združila zaradi tihotapljenja večje količine kokaina iz Južne Amerike v Evropo. Prav Prnjat naj bi na noge postavil hudodelsko združbo ter vanjo vključil še ostale osumljene. Za kilogram kokaina naj bi v evropskih državah iztržili od 21.000 do 33.000 evrov. Vodja združbe naj bi bil zadolžen za nakup kokaina (od 100 kilogramov do pol tone, in sicer po 3000 evrov za kilogram). Za sto kilogramov, ki so jih zasegli v reškem pristanišču, naj bi v Panami nekemu Pablu plačal 300.000 evrov.


Najbolj brano