Sarajevo, slaba vest sveta

S projekcijo prvovrstnega dokumentarnega filma Obleganje (Le siege, 2016) francoskega novinarja in režiserja Remyja Ourdana je Bošnjaško kulturno društvo Behar v koprskem gledališču pred dnevi spoštljivo proslavilo Dan neodvisnosti, ki ga Bosna in Hercegovina obeležuje 1. marca.

Obleganje je občutljiv in prodoren dokument o človeški razsežnosti preživetja in odpora proti brezumju in obupu.
Obleganje je občutljiv in prodoren dokument o človeški razsežnosti preživetja in odpora proti brezumju in obupu. 

Tega dne leta 1992 so se bosanski državljani na referendumu odločili za samostojnost, hkrati pa je to dan, ko so doživeli agresijo in 1.425 dni obleganja, v katerem je umrlo 11.541 ljudi, med njimi je bilo 1600 otrok. Na mesto je bilo izstreljenih približno 329 projektilov na dan. In tako dan za dnem, skoraj štiri leta. Ogenj, nasilje, bolečina, vojna in smrt pa so rodili tudi upor. In odpor.

Avtor filma je kot mlad novinar časnika Le Monde ves čas obleganja poročal iz obkoljenega mesta, številni še pomnimo pretresljive posnetke masakrov, ostrostrelskega ciljanja, neskončnih vrst za vodo, bega skozi tunel pod letališko stezo. A tudi neverjetne dokaze odpora, volje in nezlomljivega duha mesta: gledališke predstave v zakloniščih, rokenrol pri svečah, Albinonijev Adagio čelista Vedrana Smailovića v požgani Nacionalni knjižnici, tekmovanje za Miss Sarajeva … Remy Ourdan dvajset let kasneje z dragocenim arhivskim gradivom, fotografijami in pričevanjem Sarajevčanov posname občutljiv in prodoren dokument o človeški razsežnosti preživetja in odpora proti brezumju in obupu. Pričevalci, Sarajevčani, mali in veliki, sicer nepodpisani (med njimi umetniki Dino Mustafić, Haris Pašović, Ademir Kenović, Nermin Tulić, Aleksandar Seksan, Srđan Vuletić, Admir Glamočak, Vojka Đikić, vojaška poveljnika Dragan Vikić in Jovan Divjak, oblikovalec …) slikajo edinstveno in hkrati univerzalno podobo nepokorjenega mesta. Brez veznega besedila, brez ideoloških ali političnih konotacij, brez sledu patetike ali pomilovanja film v najboljši maniri dokumentarističnega kanona kader za kadrom in v natančnem kontrapunktu zlaga poklon človekovemu dostojanstvu.

1425

dni je trajalo obleganje Sarajeva

11.541

ljudi je umrlo

1600

žrtev je bilo med otroki

Zaljubljen v Sarajevo, kot sam pravi, Remy Ourdan kot vojni reporter nadaljuje s poročanjem z vseh ključnih žarišč v Iraku, Ruandi, Palestini, Afganistanu, Libiji … S filmom Obleganje je pozabi utrgal sramotno poglavje evropske zgodovine, ki se iz napak noče naučiti ničesar in jih brez slabe vesti celo nagrajuje. Tudi tukaj in zdaj, v Bagdadu, v Alepu, v Kabulu, v Raki …


Najbolj brano