Pred vrati skupine za prvaka

Drevi ob 20. uri se v dvorani Police v Ajdovščini obeta morda najzanimivejši primorski ženski rokometni derbi sezone. Domači Mlinotest se bori za vstop v ligo za prvaka, Žurd Koper pa je kot predstavnik sredine trenutno v dobri formi.

Na zadnjem medsebojnem obračunu so modre Koprčanke (v ospredju Eva Zorko) zaostale za  rdečim Mlinotestom šele v končnici tekme. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Na zadnjem medsebojnem obračunu so modre Koprčanke (v ospredju Eva Zorko) zaostale za rdečim Mlinotestom šele v končnici tekme. Foto: Tomaž Primožič/FPA

AJDOVŠČINA > Redni del prve ženske rokometne lige se dva kroga pred koncem bliža razpletu. Krim je razred zase, preostala tri mesta, ki vodijo v skupino za prvaka, pa so na prepihu. Ekipe imajo na voljo še štiri točke, Celjanke na drugem in Ajdovke na petem mestu pa ločijo le tri točke.

Predvsem boj za četrto mesto bo napet, saj ima četrta Krka le točko prednosti pred Mlinotestom, ki na tekmi s Koprčankami nujno potrebuje zmago. Osmi Žurd Koper prihaja z drugačnim izhodiščem. V skupino za prvaka ne more napredovati, kvalifikacije za obstanek pa mu ne grozijo. Gostjam torej ostaja boj za pokrajinski prestiž.

Favorit je Mlinotest, ki je, sicer s težavami (neodločen prvi polčas), dobil prvo medsebojno tekmo in je spet ujel zmagovalni ritem. V strelsko formo se po poškodbi vrača Nada Pejović, na učinek vratarke Milene Petković ter igralk Tjaše Rudman, Mance Jurić, Sladjane Perazić in Špele Ferfolja pa se lahko v mestu burje vedno zanesejo. Kljub temu trener Aleksander Lapajne še zdaleč ni brez skrbi: “Koprčanke so dovolj kakovostne, da nas lahko premagajo. Na prvi tekmi z njimi smo imeli težave, v prejšnjem krogu pa so namučile Žalčanke. Moramo biti popolnoma zbrani v obrambi, v napadu pa paziti, da ne bo izgubljenih žog in protinapadov. Nimamo izrazite prve postave, nekoliko pa smo oslabljeni, ker Taja Čajko še ni pripravljena za igro v napadu, na kapetanko Majo Svetik, ki je sicer pripravljena, pa po sveži poškodbi nosu ne moremo resno računati. Vse igralke bodo morale opraviti naloge, za katere se bomo dogovorili. Imamo dolgo klop, in če bodo vsa dekleta opravila svoje, lahko uspemo. Pot do uvrstitve med štiri najboljše ekipe imamo v svojih rokah. Osredotočiti se bomo morali nase. Ne moremo pričakovati, da nam bo kdorkoli pomagal.”

Koprčanke so v minulem krogu z visokim delnim vodstvom in končnim remijem proti Žalčankam, ki teoretično še kandidirajo za uvrstitev v skupino za prvaka, pokazale, da so nevarne vsakomur. Zanesljiva vratarka Špela Fidel, prekaljena Valentina Panger in zadnje čase strelsko razpoložene Metka Škabar, Amina Jagurdžija in Eva Zorko so stebri ekipe. Manjka le pika na i, pravi predsednik Koprčank Saša Munda: “ Pred derbijem smo optimisti. Že štirikrat smo z dobrimi ekipami imeli skoraj dobljene tekme, pa smo točke zapravili. Ekipa je uigrana, na tej tekmi pa nimamo česa izgubiti. Na parket lahko gremo sproščeno in poskusimo pokazati, da znamo več, kot kaže lestvica.”


Najbolj brano