Vrt kot učilnica v naravi

Nekdanja “občinska njiva” ob Hublju je na pobudo Ljudske univerze Ajdovščina prerasla v učni urbani vrt, ki bo uporabnikom omogočil praktično delo na zemlji in spodbujal sodelovanje ljudi različnih generacij, znanj in izkušenj. Svojevrstna učilnica na prostem pa se lahko razvije v še kaj več, se nadejajo snovalci projekta.

Udeleženci  programa Projektno učenje mlajših odraslih so se lani 
na  urbanem vrtu učili pridelave zelišč.  Foto: Ljudska univerza Ajdovščina
Udeleženci programa Projektno učenje mlajših odraslih so se lani na urbanem vrtu učili pridelave zelišč.  Foto: Ljudska univerza Ajdovščina

AJDOVŠČINA >Nimajo traktorjev, pluga ali motik, imajo pa željo in voljo do novih znanj in izkušenj. Iz tega je med udeleženci programa PUM-O zrasla ideja, da bi se naučili pridelati zelenjavo in zelišča. Da ne bi ostalo samo pri cvetličnih lončkih, jim je občina lani v obdelovanje dala njivo iz nekdanjega poskusnega nasada in poskrbela za sadike. Pumovci so na njivo med drugim posadili origano, baziliko, ameriški slamnik, sivko, laški smilj, poprovo meto in sladki pelin, a njihovo delo se s tem še ni končalo.

Od sadike do izdelka

“Povezali so se z udeleženci drugih delavnic in študijskih krožkov na temo vzgoje, pridelave in predelave zelenjave in zelišč. Na koncu so iz zelišč z urbanega vrta izdelali pesto, hidrolate in kreme, ki smo jih zapakirali v lično embalažo in jih delili ob različnih priložnostih. Prav ta izkušnja nas je spodbudila, da smo projekt Učni urbani vrt letos vključili v program izobraževanja odraslih, ki ga sofinancira Občina Ajdovščina,” je pojasnila direktorica ajdovske ljudske univerze Eva Mermolja.

Sadna pot

Projekt učnega urbanega vrta dolgoročno ponuja tudi idejo zasaditve krožne sadne poti s sadnim drevjem starih sort ter postavitev urbanega hotela z možnostjo prenočitve v zameno za delo na vrtu.

V delo v učnem urbanem vrtu so vključili pumovce in udeležence programa socialne aktivacije za dolgotrajno brezposelne Prod-uk, učenje pridelave in vzgoje zelišč in zelenjave pa dobiva nove razsežnosti.

“Za začetek bomo uredili gredico z uporabo sistema permakulture in spoznavali, kaj to sploh je, gredico za jagode, vijugasto pot z zelišči, postavili bomo kompostnik, razmišljamo o senzorni poti, s podlago iz različnih materialov, uredili bomo tudi učilnico na prostem, s klopmi in mizami pod naravno streho iz plezajočih rastlin,” je nekaj idej iz načrta predstavila Urška Brežnjak, koordinatorka programa socialne aktivacije dolgotrajno brezposelnih.

Eva Mermolja, Ljudska univerza

“Ponuja se nam tudi možnost počitniške šole v naravi, organizirali bomo vodene oglede, v naši učilnici v naravi bodo dobrodošli tudi udeleženci drugih oblik neformalnega izobraževanja.”

Od dela z zemljo do ustvarjalnih delavnic

V aktivnosti želijo vključiti tudi druge uporabnike. “Organizirali bomo različne aktivnosti, povezane z načrtovanjem in zasaditvijo zelišč, zelenjave, jagodičevja in sadnega drevja ter priprave izdelkov iz teh,” je dodala Mermoljeva. Kot dodano vrednost projekta so predvideli pedagoško-andragoške delavnice za skupine, predavanja, izobraževanja za učitelje, ustvarjalne in druge delavnice za otroke. “Ponuja se nam tudi možnost počitniške šole v naravi, organizirali bomo vodene oglede, v naši učilnici v naravi bodo dobrodošli tudi udeleženci drugih oblik neformalnega izobraževanja,” je še povedala direktorica LUA.


Najbolj brano