Manj stroškov za lastnike

Občinski sveti občin Bovec, Kobarid in Tolmin, ki so leta 2016 sprejeli skupni odlok o plovbi po Soči in Koritnici, so ga na zadnjih sejah v prvem branju uskladili s spremenjeno zakonodajo Pomorskega zakonika o plovbi po celinskih vodah.

Poenostavite pri plovbi so  dobrodošle, varnost plovnih poti pa 
ostaja  ključnega pomena. Foto: Neva Blazetič
Poenostavite pri plovbi so dobrodošle, varnost plovnih poti pa ostaja ključnega pomena. Foto: Neva Blazetič

POSOČJE > “Tudi po novem bo plovila, s katerimi opravljamo gospodarsko dejavnost, pregledala pooblaščena služba, v našem primeru je to Luška kapitanija. Se pa postopki poenostavljajo, ker plovil ne bo treba registrirati pri upravnih enotah in za to plačati,” nova pravila razume predsednik GIZ raftarjev Dolina Soče Adis Hrovat.

Kot pojasnjuje direktorica medobčinske uprave Bovec, Kobarid, Tolmin in Kanal Suzana Konec, upravne enote ne bodo več vodile vpisnika in registracije čolnov. Evidenco plovil vzpostavlja skrbnik plovnega območja, torej medobčinska uprava. Dodaja, da plovni režim urejajo enotno za Koritnico in Sočo, kar bo omogočalo plovbo pod enakimi pogoji. Po novem bo plovilo evidentirano, ne bo pa registrirano. Dodali so olajšave za študente fakultete za šport, ki prihajajo na izobraževanja na Sočo.

45. 000 evrov bi zasebno podjetje zaračunalo za pregled Soče.

Nekoliko se je zapletlo pri tem, kdo lahko opravlja nadzor nad plovbo. Po zakonu so to občinski redarji, ki lahko tudi kaznujejo. Odlok uvaja pooblaščene osebe. Njihove pristojnosti bodo naknadno opredelili, predvidoma v pravilniku.

Ta teden bo medobčinska uprava odločala tudi o tem, kdo bo opravljal monitoring varnosti plovbe po Soči in Koritnici z obveščanjem in odstranjevanjem ovir. Javni razpis so objavili januarja. Poleg GIZ Dolina Soče se je prijavilo tudi podjetje Stritih. To povezuje enajst domačih in tujih podjetij, ki se ukvarjajo s plovbo po rekah in so registrirana v Sloveniji. Ponudbi obeh prijavljenih sta bili zelo različni. GIZ je bil pripravljen to delo opravljati za 135.000 evr0v s poudarkom, da bi urejali tudi vstopno-izstopna mesta. Družba Stritih pa meni, da bi zgolj za monitoring, odstranjevanje manjših ovir in prijavljanje večjih ovir, ki bi jih naknadno odstranile usposobljene službe, zadoščalo 45.000 evrov.


Najbolj brano