Sekali tudi na občinskem

Ne samo, da bi morali lastniki Supernove, preden so posekali cedre, obvestiti hortikulturno komisijo. Občino bi morali prositi za dovoljenje, saj je skoraj polovica dreves rasla na občinski zemlji. Kaznovani ne bodo, so se pa opravičili.

Del zemljišča, na katerem so rasle cedre, je v občinski lasti. A to 
sekire ni ustavilo.  Foto: Ambrož Sardoč
Del zemljišča, na katerem so rasle cedre, je v občinski lasti. A to sekire ni ustavilo.  Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > Cedre, ki so jih posekali lastniki Supernove ob preurejanju remize v trgovino, so last vseh Novogoričanov, so filozofsko opozarjali protestniki. A izkazalo se je, da vprašanje lastništva dreves še zdaleč ni le retorično. Nekaj ceder, pravzaprav skoraj polovica, je dejansko raslo na zemljišču v lasti Mestne občine Nova Gorica.

“Lastniki nas o načrtovanem poseku dreves niso obvestili, prav pa bi bilo, da bi nas, kljub temu, da posek dreves ni v nasprotju z načinom urejanja tega območja, kot izhaja iz OPPN iz leta 2006,” so pojasnili v občinski upravi. Na eksplicitno vprašanje, ali je posek obravnavala občinska hortikulturna komisija, sicer na MONG niso odgovorili, ampak po neuradnih podatkih komisija o poseku sploh ni razpravljala.

So pa v upravi pritrdili, da so drevesa deloma rasla na občinskem zemljišču: “Kot smo ugotovili ob pregledu poseka, je dejstvo, da so s posekom dreves posegli tudi na zemljišče v lasti Mestne občine Nova Gorica.”

Kakšnih posebnih posledic ali ukrepov kljub dvojni kršitvi ni pričakovati. Župan Matej Arčon, so pojasnili v upravi, se je lastnikom zaradi poseka dreves pritožil že pretekli teden, ko je prerezal trak ob otvoritvi trgovine. “Lastniki so se županu opravičili in zagotovili, da bodo financirali nabavo in zasaditev novih dreves ob urejanju Prvomajske ulice,” so dodali na občini.

Ta naj bi se, kot je znano, ne zgodila prej kot leta 2020, kar pomeni, da se avstrijskim podjetnikom ne mudi v drevesnico.


Najbolj brano