Madžari so slabe volje

Ministrstvo za infrastrukturo bo danes v Kopru na ogled postavilo približno 100.000 evrov vredno maketo drugega tira. Da se ne bi končalo le pri maketi, ministrstvo zdaj “rešuje” še evropska sredstva, ki jih je Slovenija že pridobila na razpisih, a jih zaradi zapletov z zakonom o drugem tiru ne more črpati. Začenjajo se tudi pogajanja z Madžari.

 Jure Leben pravi, da je treba  iskati rešitve, saj  je madžarska stran slabe volje zaradi političnega in medijskega pritiska. Foto: STA
Jure Leben pravi, da je treba iskati rešitve, saj je madžarska stran slabe volje zaradi političnega in medijskega pritiska. Foto: STA

LJUBLJANA > V Sloveniji so zdaj vse oči uprte v vrhovno sodišče, ki mora na pobudo pobudnika referenduma Vilija Kovačiča odločiti o usodi referenduma o drugem tiru. 14. marca se bosta javne obravnave na vrhovnem sodišču z vladne strani udeležila premier Miro Cerar in državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Jure Leben.

Vložek Slovenije in “po možnosti druge države EU”

O tem, kaj bo sledilo, če bo vrhovno sodišče zaradi neustavnosti referendumske zakonodaje razveljavilo referendum o drugem tiru in zahtevalo razpis novega, se na ministrstvu še ne želijo izreči. Za zdaj delajo vse, da bi ne glede na izid postopka “rešili” že pridobljeni evropski denar: 44 milijonov evrov za pripravljalna dela in 109 milijonov, pridobljenih na kombiniranem oziroma blending razpisu.

44 milijonov evrov za pripravljalna dela in 109 milijonov evrov, pridobljenih na blending razpisu, želi Slovenija počrpati kljub zapletom z zakonom o drugem tiru.

Pravico do črpanja denarja za pripravljalna dela ima projektno podjetje 2TDK, ki pa ima zaradi neuveljavitve zakona o drugem tiru zvezane roke. Ministrstvo za infrastrukturo zdaj evropski komisiji predlaga, da bi z aneksom k pogodbi prenesli pravico porabe tega denarja z 2TDK na Direkcijo za infrastrukturo in ministrstvo za infrastrukturo. “Na tak način bi sledili časovnici. Pripravljalna dela so na kritični točki in upam, da bomo v kratkem s komisijo sklenili dogovore,” je pojasnil Leben.

Ministrstvo si poskuša pri Evropski komisiji izpogajati tudi drugačne pogoje za črpanje 109 milijonov evrov, pridobljenih na blending razpisu. Ta denar je Slovenija pridobila z zavezo, da bo pri projektu sodelovala z Madžarsko, zdaj pa so - trdi Leben - zaradi zapletov v Sloveniji Madžari že precej slabe volje.

Na javni obravnavi vrhovnega sodišča o zakonitosti referenduma o drugem tiru bosta v imenu vlade nastopila Miro Cerar in Jure Leben.

Ministrstvo je komisiji predlagalo, da bi v pogodbi namesto finančnega vložka Slovenije in Madžarke pisalo finančni vložek Slovenije in po možnosti druge države EU. “Moramo iskati rešitve. Vemo, da je madžarska stran slabe volje zaradi političnega in medijskega pritiska. Kot odgovorni projektni vodja se moramo prilagajati nastali situaciji in narediti vse, da evropskih nepovratnih sredstev ne bomo ogrozili,” razlog za to spremembo utemeljuje Leben.

Predlog dogovora z Madžari nared maja

Slovenija se bo z Evropsko komisijo za to spremembo poskušala dogovoriti do konca aprila, torej še preden bi vlada na mizo dobila osnutek dogovora z Madžarsko o pogojih, pod katerimi bi ta v projekt gradnje drugega tira vstopila z 200-milijonskim vložkom. Po Lebnovih besedah se Slovenija in Madžarska zdaj usklajujeta o terminih za šest krogov pogajanj: “Računamo, da bi lahko v maju pripravili poročilo za vlado o poteku pogajanj in tudi upam, da bi lahko še v tem mandatu vsaj parafirali meddržavni sporazum.” Zadnjo besedo o sklenitvi dogovora bo namreč imel državni zbor.

Nov poziv za sodelovanje pri civilnem nadzoru

Vlada bo že čez teden ali dva ponovila javni poziv za sodelovanje v svetu za civilni nadzor nad projektom drugi tir. Svet bi poleg predstavnika ministrstva sestavljalo še osem članov, a se jih je na prvi javni poziv prijavilo le sedem, popolno vlogo pa so oddali trije.

Leben je nad medlim odzivom javnosti razočaran, saj so se zlasti v času priprave zakona in referendumske kampanje vrstile zahteve po takšnem civilnem nadzoru. Pri drugem javnem pozivu bodo nekoliko sprostili kriterije in ne bodo več zahtevali, da se je moral kandidat pred tem že aktivno ukvarjati s projektom drugi tir, strokovni kriteriji pa bodo ostali.


Najbolj brano