“Mladost je norost, zato je treba biti v prometu bolj previden”

Agencija za varnost prometa v teh dneh na primorskih srednjih šolah izvaja izobraževalno-preventivne delavnice Vozimo pametno. V tem šolskem letu se bo delavnic po vsej Sloveniji udeležilo več kot 3000 dijakov drugih in tretjih letnikov. Pri osveščanju mladih sodelujejo policisti, gasilci, udeleženci prometnih nesreč, nevladne organizacije ...

Ivica Maksimović je kot dolgoletni prometni policist dijakom 
razkril pasti, ki nanje prežijo v prometu.
Ivica Maksimović je kot dolgoletni prometni policist dijakom razkril pasti, ki nanje prežijo v prometu.  

ŠEMPETER PRI GORICI > Ker so mladi pogosto udeleženi v najhujših prometnih nesrečah pri nas, pogosto pa takšne nesreče povzročijo prav oni, so se na agenciji za varnost prometa že leta 2015 odločili, da v srednje šole vpeljejo izobraževalno-preventivne delavnice Vozimo pametno.

Vozniški izpit - sinonim za odgovornost

Z njimi želijo spremeniti razmišljanje in spodbuditi pozitivna stališča mladih o prometni varnosti. Namen prirediteljev je, da se dijaki zavedo velike odgovornosti, ki jo nosijo do sebe in drugih v prometu, ko sedejo za volan. Preventivne delavnice so sestavljene iz več vsebinskih sklopov, pri osveščanju mladih pa sodelujejo še policisti, gasilci, udeleženci prometnih nesreč, nevladne organizacije.

Kritična mladostniška leta

V letu 2017 je na slovenskih cestah umrlo kar 31 mladih, starih od 15 do 29 let. V prometnih nesrečah, ki so jih v lanskem letu povzročili mladi, pa je življenje izgubilo kar 32 ljudi. Tretjina mladih, ki so povzročili najhujše prometne nesreče, je vozila pod vplivom alkohola. Na Agenciji za varnost prometa ugotavljajo, da so z vidika varnosti v prometu kritična predvsem mladostniška leta zaradi pomanjkanja vozniških izkušenj, mladostne zagnanosti, dokazovanja pred sovrstniki ter večje pripravljenosti na tveganje.

Na Biotehniški šoli v Šempetru pri Gorici so se v sklopu projekta Zdrava šola tretješolci delavnic udeležili minuli torek in četrtek. V treh šolskih urah so jim policist, udeleženec prometne nesreče in gasilec orisali pasti in posledice, ki pretijo mladim voznikom v prometu. Nato pa so v praktičnem delu spoznali demonstracijske naprave za preizkus naletnih tež ob različnih hitrostih, preizkusili so reakcijski čas v različnih voznih razmerah, težo glave ob padcu pri 25 kilometrih na uro ter očala za prikaz alkoholiziranosti oziroma vpliva prepovedanih drog na vidno zaznavanje.

Policijski inšpektor, ki je kar 25 let delal kot prometni policist, Ivica Maksimović se je z dijaki strinjal, da pridobitev vozniškega dovoljenje pomeni življenjsko prelomnico, poleg svobode pa je tudi sinonim za odgovornost, saj čaka mlade voznike na cestah precej tveganj. “Vožnja v prometu je lahko zelo zabavna, a ima tudi črno plat. Povzročitelji nesreč so zaznamovani za vedno, prijateljstva se končajo. Obenem vplivajo na življenja več oseb,” je poudaril. “Medtem ko so povzročitelji kriminalnih dejanj to po lastni izbiri, pa povzročitelji nesreč niso.”

31

mladih, starih od 15 do 29 let, je lani umrlo na slovenskih cestah.

Sekunde po nesreči tečejo kot ure

Najpogostejši vzroki prometnih nesreč so neizkušenost voznikov, slabo obvladovanje vozila, različna početja med vožnjo, zaspanost in utrujenost, lahkomiselnost, nepremišljenost, zdravstveno stanje voznika ter arogantnost. Dijakom je zato svetoval, naj zavzamejo resen pristop v prometu ter naj se obnašajo strpno in odgovorno. “Sebe najbolj ogrožamo v domačem okolju, ki ga poznamo in tam vozimo na pamet, v novih krajih pa smo bolj previdni,” je med drugim še dodal.

O svoji izkušnji v prometu, ki mu je za vedno spremenila življenje, je spregovoril Ivo Ozebek iz Spodnje Idrije, ki je od leta 2002 invalid paraplegik. V okviru gibanja Še vedno vozim, vendar ne hodim je predstavil svojo življenjsko zgodbo ter izpostavil moto: Da ne bi naša zgodba postala tudi vaša. Ivo je namreč zaradi utrujenosti pred skoraj 16 leti nedaleč od doma povzročil nesrečo, zaradi katere je utrpel poškodbe hrbtenjače in pristal na invalidskem vozičku. “Mladost je norost, zato je treba biti v prometu toliko bolj previden. Šele ko človek nekaj izgubi, se zares zave, kaj je imel,” je položil na srce tretješolcem.

Novogoriški poklicni gasilec Sebastjan Čuk pa je mladim slušateljem predstavil, kako poteka njegovo delo in kako se s sodelavci soočajo z najhujšimi oblikami nesreč. “Vsaka nesreča je drugačna. Sekunde tedaj tečejo kot ure. Ponesrečeno osebo moramo zato znati oskrbeti. Ne sodimo, kdo je za to situacijo kriv, ampak naredimo, kar se da,” je dejal in poudaril, da s policisti in reševalci delujejo kot eno. “Na cesti razmišljajte s svojo glavo in nikar ne poslušajte drugih v vozilu. Izberite življenje!” jim je še svetoval.

“Tovrstne delavnice se mi zdijo zelo pametne. Dobro je, da nas izobražujejo in da vse to izvemo, še preden dobimo izpit za avto,” je po četrtkovih delavnicah menil 18-letni Kristijan Simčič s Huma v Goriških brdih. V žepu že ima vozniško dovoljenje, za sabo pa tudi nekaj izkušenj v prometu. “A nikoli ni odveč, da izvemo še kaj novega,” je sklenil.

Vse več osveščanja mladih o varnosti v prometu

V tem šolskem letu bo agencija delavnice pripravila na skupno 30 slovenskih srednjih šolah in šolskih centrih, med njimi jih je kar nekaj na Primorskem. Do sedaj so delavnice Vozimo pametno že izvedli v Kopru, Izoli, Ajdovščini, Piranu in Šempetru pri Gorici, do konca šolskega leta pa bodo predstavniki agencije z gosti predavali še v Novi Gorici, Postojni, Sežani in Kopru.

“Že ob koncu šolskega leta obvestimo vse srednje šole o našem programu, septembra jih ponovno pozovemo, naj se prijavijo, nato pa uskladimo termine in dolžino delavnic, ki običajno potekajo od tri do šest šolskih ur. Šole se lahko prijavijo tudi med šolskim letom. Pri organizaciji smo fleksibilni in se prilagodimo potrebam in željam šole,” je povedala Tina Bizjak, področna svetovalka pri agenciji, kjer ocenjujejo, da vsako leto vedno več srednjih šol prepozna potrebo po osveščanju mladih o varnosti v cestnem prometu. Bizjakova je izpostavila dobro sodelovanje z novogoriškimi policisti in poklicnimi gasilci, ki so vedno pripravljeni mladim predavati na tovrstnih preventivnih delavnicah.


Najbolj brano