Realno je žalostno, popačeno je smešno

Novogoriški Realisti niso uprizoritev običajne, zaokrožene dramske predloge, marveč lepljenka skečev, ki pa zablestijo po zaslugi inteligentnega humorja ter premišljene in natančne režije. Mlada igralska ekipa z duhovitimi vlogami iz gledalca izvablja solze - botrujeta jim tako komičnost kakor naša vse prej kot smešna realnost.

Realiste duhovito upodablja močen mlad rod igralcev Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica.   Foto: Peter Uhan
Realiste duhovito upodablja močen mlad rod igralcev Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica.  Foto: Peter Uhan

Realisti, ki jih je avtor Jure Karas domislil z igralci SNG Nova Gorica in režiserko Tijano Zinajić, se navezujejo na nadrealistični, v srži pa satirični, družbenokritični humor, kakršnega je utemeljil legendarni angleški Leteči cirkus Montyja Pythona, v Jugoslaviji pa Top lista nadrealista.

Na malem novogoriškem odru krstno uprizorjeni in na velikega preseljeni Realisti nam kažejo našo realnost: tako popačeno, da je smešna, in tako realno, da je žalostna. Lotijo se vseh mogočih tem, tudi recikliranja odpadkov in nestrpnosti do prebežnikov. Četa likov, ki se zvrstijo, je predolga, da bi lahko našteli vse. A mimo nekaterih ne gre: Matija Rupel izstopa kot opravljiva babnica, ki v žmohtnem narečju benti čez prav takšne opravljivce. Jure Kopušar je nepozabno karikaturo ustvaril kot malomeščanka, ki v ionescovskem prizoru med ženskim besednim dvobojem besno niza spomine na izjemno eksotične počitnice. Kopušar in Žiga Udir se ujameta med srečanjem sosedov, ki iz nizanja lepih domačih pregovorov napravita nov besedni spopad, Urška Taufer pa za omizjem kraljuje kot vsevedna predstavnica tistih, ki sicer nimajo nič proti imigrantom, ampak ...!

Najmočnejši so skeči, ki resničnost postavijo na glavo, denimo prizor s slovensko restavracijo na Kitajskem (Peter Harl duhovito upodobi Kitajca, ki se mu smešen zdi slovenski natakar s trdim izgovarjanjem r-ja). Še posebej učinkovito je Udirjevo nasmejano pripovedovanje presunljivih, tragičnih novic, zapakiranih v formo stand-up štosa.

Kostume je posrečeno oblikoval Matic Hrovat, sceno Neža Zinajić, nastopajoče pa na pianinu spremlja Anže Vrabec (oziroma Joži Šalej). Zazveni več priredb, tudi Queeni in Bohemian Rhapsody kot oda mami, od katere se sinček noče ločiti. Življenje odraslega je zanj pretrdo, preveč - realno.

Realisti nam skozi smeh kažejo realnost in obenem dokazujejo, da novogoriški teater premore močen mlad rod. Kakor bi najbrž rekla tista ljubitelja pregovorov iz predstave: ja, ja, na mladih svet stoji!


Najbolj brano