Čipke in petlje v knjižnici

V Kosovelovi knjižnici v Sežani je od četrtka na ogled razstava Kras in čipke. Pripravilo jo je kulturno društvo Kalunca iz Pliskovice, ki se ukvarja z oživljanjem tradicije klekljanja na Krasu in z raziskovanjem Državnega čipkarskega tečaja, ki je začel delovati na Velikem Dolu pred več kot 100 leti in je vztrajal pod tremi državami skoraj 50 let.

 Foto: Neža Bandel
Foto: Neža Bandel

SEŽANA, KOZINA > “Fotografije prikazujejo čipke, kakršne so nekoč klekljali na Velikem Dolu, s tipičnimi kraškimi značilnostmi, kot so kamen, teran in pršut,” pravi Neža Bandel, ena od gonilnih sil društva in avtorica mnogih razstavljenih fotografij.

Te prikazujejo kraške čipke in kraško pokrajino, namenjene pa so bile prijateljski skupini klekljaric iz Headforda na Irskem. Fotografsko razstavo dopolnjujejo čipke članic klekljarske skupine Klinčki in kušinčki, ki deluje v okviru KD Kalunca, nekdanjih učenk velikodolske šole in dolgoletne učiteljice Katarine Jež Živec.

V petek pa so v kozinski enoti Kosovelove knjižnice odprli še eno razstavo ročnih del. Na njej razstavljajo člani študijskega krožka Petlje, zanke in šivanke iz Komna. Nataša Gerdevič pa predstavlja svoje ročne stvaritve na razstavi z naslovom Trenutek čarobnosti, ujet med volnena vlakna.


Najbolj brano