Vse se začenja znova

V slovenskih košarkarskih ligah se ta konec tedna nadaljuje državno prvenstvo z drugim delom prvenstva, ki ekipe razvršča v različne tekmovalne skupine. Za prvaka se bo borila Sixt Primorska, za napredovanje v prvo ligo pa Mesarija Prunk.

Dejan Milašinović (v ozadju trener Igor Thaler)  je najboljši strelec 
sežanske Mesarije Prunk. Foto: Leo Caharija
Dejan Milašinović (v ozadju trener Igor Thaler) je najboljši strelec sežanske Mesarije Prunk. Foto: Leo Caharija

KOPER > V ligi za prvaka prve SKL bo primorske barve branila Sixt Primorska, ki se je v osemčlansko ligo prebila s prvega mesta v prvem delu tekmovanja. Nastop si je zagotovila že nekaj krogov pred koncem tekmovanja. Sveži pokalni prvaki bi po doslej videnem in tudi po kakovosti ekipe morali izzvati Olimpijo za naslov državnega prvaka. V polfinale prvenstva se uvrstijo prve štiri ekipe lige za prvaka. Nezanemarljivo dejstvo je, da iz prvega dela ekipe niso prinesle nobenih točk, zato se drugi del tekmovanja začne z ničle. Primorska začenja jutri v gosteh proti ekipi, s katero je tudi končala prvi del lige - novomeški Krki. Ta ima v svojih vrstah reprezentančni centrski dvojec. Prejšnji teden se je Žigi Dimcu pridružil še Sašo Zagorac, medtem ko v vrstah koprske ekipe ni bilo sprememb.

Liga za obstanek

Lahko bi jo poimenovali tudi liga za napredovanje iz druge SKL, saj v njej igrajo štirje klubi iz druge lige in dva prvoligaša. Z zadnjimi spremembami tekmovalnega sistema je prvaku druge SKL onemogočeno neposredno napredovanje v prvoligaško tekmovanje. V tekmovanju šestih ekip sta najslabša letošnja prvoligaša Hopsi in Zlatorog, ki je padel na najnižjo raven v zadnjih dveh desetletjih, ter štiri najboljše ekipe iz druge SKL - Terme Olimia, Mesarija Prunk, Celje in LTH Castings. Favorita sta prvoligaša, tudi zato, ker drugoligaši niso imeli enakopravnih možnosti pri registraciji tujcev.

10

let je minilo od zadnjega dvoboja Laškega in Sežane

Sežanci bodo drevi gostovali v Laškem. Oba kluba sta se nazadnje v prvi ligi pomerila pred desetimi leti (januarja 2008, bilo je 92:72), ko je zadnjo sezono pred izpadom odigral Kraški zidar, kot se je pred prihodom novega pokrovitelja imenoval sežanski klub. Laščani so letos v prvi ligi zbrali le pet zmag, Sežanci v drugi pa 17. Najboljši strelec Zlatoroga je Nejc Barič (12,3 točke na tekmo), pri Mesariji Prunk pa Dejan Milašinović (15,4). Vendar trener Sežane Igor Thaler še zdaleč ne meče puške v koruzo. “V prvih dveh krogih nas čakata gostovanji pri favoriziranih prvoligaških ekipah. Pričakujem kakovostno igro svojega moštva in da izkoristimo morebitni slab dan nasprotne ekipe. Zlatorog je najbolj presenetljiv član lige za obstanek. Danes bi bilo nerealno pričakovati našo zmago, če pa se bo za to ponudila priložnost, jo bomo izkoristili. Drugi del sezone začenjamo popolni, v zadnjem času pa smo imeli nekaj težav s poškodbami in boleznijo. Skušali bomo nuditi dober odpor moštvu Zlatoroga in ga presenetiti.”

Druga in tretja SKL

Oba preostala primorska drugoligaša bosta lahko zelo mirno odigrala sklepni del prvenstva, saj sta si v zadnjem krogu zagotovila igranje v ligi za razvrstitev. Ta v tekmovalnem smislu ni pomembna in je namenjena zgolj temu, da nekateri klubi ne bi končali tekmovalne sezone že po štirih mesecih. Tako Plama pur kot Portorož bosta več minut lahko ponudila mladim, njihova tekmeca sta še Triglav in Parklji.

Tudi tretja SKL je razdeljena na tri skupine, v skupini za prvaka pa sta le enkrat poražena Postojna in Tolmin, ki je edini vzel skalp torbarjem. Postojna se bo očitno resno vključila v boj za napredovanje v drugo ligo, saj se rezultati prvega dela prenašajo v novo tekmovanje, v drugo SKL pa napredujeta najboljši dve ekipi.


Najbolj brano