Predaja poslov, sneg in vino za Kitajce

Za Boruta Fakina je bil danes prvi delovni dan v novi službi, v vlogi predsednika uprave družbe Vinakoper. Posle mu je predal dosedanji v.d. direktorja Robert Fakin, ki je sicer njegov oče.

Borut Fakin Foto: Sonja Ribolica
Borut Fakin Foto: Sonja Ribolica

KOPER > Prvi delovni dan Boruta Fakina, ki je danes uradno prevzel vodenje koprske kleti, je zaznamovalo več manj običajnih stvari - od snega, ki je pobelil tudi Istro, do poslov, ki mu jih je predal oče, Robert Fakin. Ta je namreč doslej kot vršilec dolžnosti direktorja vodil koprsko klet. Srečevala se ne bosta niti na sejah nadzornega sveta. Robert Fakin, ki je bil tudi nadzornik Vinakopra (v času, ko je začasno vodil Vinakoper, je članstvo sicer zamrznil), je poslal odstopno izjavo in ne bo več nadziral koprske kleti. Razrešili ga bodo na prihodnji skupščini Vinakopra, na kateri bodo tudi odločali o novem članu nadzornega sveta. “Upravni odbor Agrarie za novo nadzornico predlaga Vesno Ternav, finančnico iz Agrarie,” je povedal Robert Fakin, ki ima zdaj spet samo eno funkcijo - direktor Agrarie.

Borut Fakin je danes spoznaval svoje sodelavce, med njimi pa niti bilo ne vodje trženja Gregorja Bandla ne glavnega enologa Boštjana Zidarja. Oba sta na službeni poti v ZDA, saj v Vinakopru želijo preboj na na tuje trge. Tako usmeritev podpira tudi novi predsednik uprave. “Priložnosti za pospeševanje prodaje naših vin so tu, znanje zaposlenih in želja tudi. Vse to moramo povezati in staviti na kakovost, hkrati pa skrbeti tudi za brzdanje stroškov. Vinakoper je sicer zelo zdravo podjetje,” pravi Borut Fakin. Vinakoper kar 97 odstotkov prihodkov ustvari na domačem trgu, Fakin pa želi, da bi se ta delež znižal v korist izvoza.

Borut Fakin, novi predsednik uprave Vinakopra: “To, da sem doslej delal v turizmu, je moja dodana vrednost. Prizadeval si bom, da bi čim več hotelskih gostov privabili k nam in jim približali naša vina.”

Prav danes so v Vinakopru pripravljali pošiljko vin, namenjenih na Kitajsko. “Na pot do tega oddaljenega trga bomo poslali kontejner s približno 18.000 steklenicami vina: v veliki večini gre za rdeče sorte, predvsem cabernet in merlot,” je povedal Fakin.

Naklonjen je tudi povezovanju slovenskih vinarjev oziroma vinskih kleti ter združevanju moči zlasti pri promocijah v tujini. Želi si, da bi se v njihovi Hiši Refoška ustavljalo čim več ljudi, zlasti turistov: “To, da sem doslej delal v turizmu, je moja dodana vrednost. Prizadeval si bom, da bi čim več hotelskih gostov privabili k nam in jim približali naša vina.”


Najbolj brano