Ni zime za Jadrana

Jadran Volčič, reševalec iz vode na olimpijskem bazenu v Žusterni, se vsak dan po treningu okopa v morju ter na ta način poskrbi za čim hitrejšo regeneracijo svojega telesa. To je storil tudi v preteklih dneh, ko so z ograje ob stopnicah, ki vodijo v vodo, visele ledene sveče. Temperatura zraka je bila minus 1,5 stopinje, morje pa je bilo “ogreto” na plus sedem.

Jadran Volčič in ledene sveče na ograji.  Foto: Ines Bržan
Jadran Volčič in ledene sveče na ograji.  Foto: Ines Bržan

KOPER > “Ni zime za Jadrana,” je na svojem facebook profilu zapisala učiteljica plavanja Ines Bržan, potem ko je objavila fotografije in video Jadrana Volčiča, reševalca iz vode na olimpijskem bazenu v Žusterni, med vsakodnevnim kopanjem v morju. Svojega rituala, s katerim si regenerira telo po treningu, ni izpustil niti v teh dneh, ko se je celo v Istri živo srebro spustilo pod ničlo.

“V morju se kopam vsak dan že osem let,” pove Volčič, ki smo ga naknadno poklicali po telefonu. “Po teku ali fitnesu se običajno vržem v morje. Podobno počnejo tudi ameriški atleti, ki gredo po treningu v ledeno kopel. S tem se pospeši cirkulacija, koncentracija mlečne kisline v telesu pa se hitreje zniža, kar je blagodejno za telo,” pojasni. Kot pravi, je v tako ekstremnih razmerah res edini plavalec v Žusterni, sicer pa je za skok v morje tudi v hladnejših dneh navdušil že marsikaterega sodelavca, pa tudi rekreativnega plavalca, ki prihaja v bazen v Žusterni.

“Ne razmišljam dosti, preden grem v vodo. Potem nekajkrat zamahnem in to je to. Če bi bil v morju dlje časa, pa bi se podhladil,” razlaga Volčič. Tako je, meni, njegov imunski sistem okrepljen, in se kar ne more spomniti, kdaj je nazadnje zbolel.

Obrnili smo se tudi na Jadrana Kleibencetla, zdravnika specialista medicine dela, prometa in športa, ki pa je do kopanja ob tako nizkih temperaturah zadržan.

“Naše telo ima približno 37 stopinj temperature, tako da pretiravati v razmerah, ki so bistveno hladnejše ali toplejše od tega, ni povsem fiziološko oziroma naravno,” meni.


Najbolj brano