Postojnska jama vabi na toplo - v jamo

V družbi Postojnska jama v dneh, ko je Slovenijo in Evropo zajel polarni mraz, ponovno dokazujejo, da jim marketinške iznajdljivosti ne manjka in da lahko tudi vremenske razmere s pridom izkoristijo za promocijo naše največje naravne znamenitosti. Postojnsko jamo v času nizke sezone, ko je število obiskovalcev manjše kot sicer, oglašujejo kot “najbolj vročo destinacijo v državi”.

Na vhodih v Postojnsko jamo v teh dneh nastajajo ledeni 
kapniki. Foto: arhiv Postojnske jame
Na vhodih v Postojnsko jamo v teh dneh nastajajo ledeni kapniki. Foto: arhiv Postojnske jame

POSTOJNA > ”Prijetnih + 10 stopinj Celzija in sprehod po neverjetni pokrajini zveni precej bolje kot - 10 stopinj v vetru, ki nosi sneg pred oči, mar ne?” sprašujejo v družbi Postojnska jama.

Vremenarji se v jami ne morejo zmotiti

Postojnska jama namreč kljub zunanjemu mrazu ostaja segreta. “Pa ne zaradi zmajčkov in njihovega ognja. V velikih zaprtih jamskih sistemih vladajo posebna pravila in posebni klimatski pogoji: stalnih 10 stopinj plusa vse dni v letu je ena od mnogih posebnosti Postojnske jame, ki prav letos praznuje 200. obletnico odkritja njenih najlepših delov,” pojasnjujejo v družbi Postojnska jama.

+ 10

stopinj Celzija je temperatura v Postojnski jami.

Ali tudi ta okoliščina v teh dneh kaj prispeva k obisku, sicer ni povsem jasno, kljub temu pa v Postojnski jami odgovarjajo, da so z obiskom zadovoljni in da je primerljiv ali celo boljši od lanskoletnega v enakem obdobju. Med obiskovalci je trenutno več domačih gostov, v času zimskih počitnic so namreč za družine pripravili tudi posebne ugodnosti.

Ledeni kapniki

Sicer pa lahko v Postojnski jami, kot pravijo, na svoj račun pridejo tudi tisti, ki si zime ne morejo predstavljati brez vsaj malo ledu. Na vhodih v jamo v teh dneh nastajajo posebni ledeni kapniki, ki so ustvarili neverjetno ledeno pokrajino. “Voda, ki kaplja skozi strop jame na vhodnih delih, kjer je vpliv zunanjega vremena močan, zmrzuje tako hitro, da ustvarja ledeno pravljico,” še razlagajo v podjetju. A za razliko od milijonov let starih kapniških umetnin Postojnske jame, bodo ti kapniki tukaj le še do prve otoplitve.


Najbolj brano