Stoji samo še betonska cedra

Nedavni posek več kot desetih cedrinih dreves ob remizi še vedno razburja nekatere občane. Posamezniki, ki se s tem ne strinjajo, so napovedali, da bodo ob današnjem odprtju trgovine Dipo v remizi neorganizirano na neki način izrazili nestrinjanje s tem dejanjem.

Prvaomajska ulica s cedrami ... Foto: Google streetview
Prvaomajska ulica s cedrami ... Foto: Google streetview

NOVA GORICA > “Šlo je za drevored, ki ni bil nikomur v napoto. Stolpnico na Majskih poljanah so poimenovali po cedrinem drevoredu, ki ga zdaj ni več,” je povedal Tomaž Belingar, eden od občanov, ki se jim zdi škoda dreves.

Omenil je tudi, da bi bilo treba v mestu vzpostaviti neka pravila, da tudi zasebni lastniki zemljišč za poslovne namene ne morejo delati ravno vsega, kar hočejo.

“Ne vem natančno, kdaj so tam zasadili cedre. Okrog leta 60, morda še prej. Kakšne posebne spomeniške vrednosti tista drevesa niso imela, zagotovo pa so bila del mesta. Mestna drevesa je treba varovati, če je le možno. Ne vidim potrebe po tem, da bi se ščitilo vsako, vsekakor pa je škoda odstranjevati stara drevesa, če za to ni upravičenega razloga,” je povedala Jožica Golob Klančič, diplomirana inženirka hortikulture in krajinske arhitekture, ki je sodelovala pri načrtovanju velikega dela mestnega zelenja v Novi Gorici od leta 1970 dalje.

Kot so pojasnili v občinski upravi, je pravna podlaga za posek v prostorskem načrtu iz leta 2006. Nanj se sklicuje tudi Kristjan Flegar iz družbe m2 management, ki mu je nova podoba remize všeč: “Ko sem danes prišel sem, sem bil pozitivno presenečen, kako je urejeno.” Na občini pojasnjujejo, da je predviden nov zeleni pas. A ni pričakovati, da se bodo dela pričela pred letom 2020. Do takrat bi himalajske cedre, ki v svoji domovini veljajo za sveto drevo, lahko delale družbo Novogoričanom. Zdaj jih bodo, najverjetneje, nadomestili reklamni panoji.


Najbolj brano